Η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία τα οποία ήδη ζουν σε ιδρύματα και παράλληλα η λήψη μέτρων για την αποφυγή ένταξης νέων παιδιών σε αυτά αποτελούν το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Όπως δήλωσε η υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στο ΑΠE-ΜΠΕ, «βούλησή μας είναι αυτά τα παιδιά να συνδεθούν με μια θετή ή ανάδοχη οικογένεια και να ζήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, το οποίο θα τους δώσει την απαραίτητη φροντίδα και αγάπη που κάθε παιδί έχει ανάγκη».
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα βρίσκονται 1.206 παιδιά, 77 από τα οποία είναι ηλικίας έως 2 ετών, 81 είναι από 3 έως 6 ετών, 403 από 7 έως 12 ετών, 338 παιδιά είναι ηλικίας 13 έως 15 ετών και 307 είναι από 16 έως 18 ετών. Αναφορικά με τα κίνητρα που δίνονται σε ανάδοχους γονείς, η κυρία Ζαχαράκη επισήμανε ότι από τον Οκτώβρη του 2024 αυξήθηκε το επίδομα αναδοχής για παιδιά τυπικής ανάπτυξης από 325 ευρώ σε 525 ευρώ το μήνα ενώ για τα παιδιά με αναπηρία το επίδομα διπλασιάστηκε από τα 375 ευρώ στα 750 ευρώ μηνιαίως.
Για πρώτη φορά επαγγελματίες ανάδοχοι για παιδιά
Η κυρία Ζαχαράκη τόνισε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα υλοποιείται ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής, η οποία αφορά την αναδοχή παιδιών με υψηλό ποσοστό ψυχικής ή σωματικής αναπηρίας, τα οποία υπολογίζεται ότι είναι 181. Η αποζημίωση που θα δίνεται στους επαγγελματίες αναδόχους γονείς ανέρχεται σε 1.850 ευρώ τον μήνα μεικτά. Για τα παιδιά που είναι άνω των 14 ετών και παραμένουν στα ιδρύματα, υπογράμμισε: «Έχουμε διαπιστώσει πως τα παιδιά άνω των 14 ετών είναι σχεδόν απίθανο να συνδεθούν με μια οικογένεια. Έτσι, μετά την ενηλικίωσή τους πολλές φορές βρίσκονται παντελώς μετέωρα. Για να παρέχουμε ένα δίκτυ προστασίας στη μετεφηβική ηλικία, υλοποιούμε τον θεσμό της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, ώστε παιδιά άνω των 14 ετών που ζουν σε ιδρύματα να ενταχθούν σε διαμερίσματα και να παραμείνουν εκεί έως και το 26ο έτος της ηλικίας τους». Όπως εκτιμά το υπουργείο, έως το τέλος του 2025 θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης τουλάχιστον 200 παιδιά και νέοι. Σχετικά με τα εγκαταλειμμένα βρέφη, η υπουργός επισήμανε ότι «αμέσως επόμενος στόχος μας είναι η υλοποίηση του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής για τα εγκαταλελειμμένα βρέφη, ώστε κανένα βρέφος να μην παραμένει εγκαταλελειμμένο σε νοσοκομείο ή σε ίδρυμα».
Ποιά είναι η «μόνη έγνοια»
Μιλώντας για την τύχη των παιδιών του αστυνομικού της Βουλής, η κυρία Ζαχαράκη ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η μόνη ειλικρινής έγνοια μου είναι η ασφάλεια και η προστασία παιδιών που βρίσκονται, ίσως, στην πλέον σκληρή στιγμή της ζωής τους. Όμως, η παιδική προστασία έχει διαδικασίες και πρωτόκολλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο μόνος αρμόδιος για την απομάκρυνση και την τοποθέτηση των παιδιών σε δομές, είναι ο εισαγγελέας Ανηλίκων. Η προστασία των παιδιών που έχουν υποστεί αυτή τη βιαιότητα είναι ευθύνη όλων μας».