Σε ένα μικρόβιο που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα τρωκτικά -και όχι από άνθρωπο- οφείλεται η λεπτοσπείρωση, μια σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, «αυτό που προκαλεί είναι πυρετό, κακουχία, μπορεί να προκαλέσει, όμως, και ίκτερο και νεφρική ανεπάρκεια. Ένα χαρακτηριστικό που βλέπουμε είναι τα πολύ κόκκινα μάτια».
Συνέστησε «να ντυνόμαστε κατάλληλα, με ρούχα, γαλότσες, γάντια, όταν πρέπει να βρεθούμε σε χώρους με στάσιμα νερά ή χώρους που γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν τρωκτικά. Πρέπει, επίσης, να καλύπτουμε οποιαδήποτε πληγή έχουμε, διότι μπορεί να μολυνθεί κάποιος και από την πληγή και από τον επιπεφυκότα, δηλαδή από τα μάτια του, από τη μύτη του, από το στόμα του, από οπουδήποτε».
Υπενθυμίζεται ότι τον κώδωνα του κινδύνου είχαν κρούσει οι επιστήμονες μετά τους δύο θανάτους τις τελευταίες ημέρες στο χωριό Καρουσάδες στη βόρεια Κέρκυρα.
Αύξηση κουνουπιών,τρόμος για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας για τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλία.
Με εγκύκλιό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ζητά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των ΠΕ της Περιφέρειας Θεσσαλίας να εκπονήσουν σχέδιο διαχείρισης κουνουπιών στις πληγείσες από τα πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές.
Μάλιστα, όπως αναφέρει: «Έχει εντοπιστεί πληθώρα εκτεταμένων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης παθογόνων που μεταδίδονται με κουνούπια και ιδίως του ιού Δυτικού Νείλου τις ερχόμενες εβδομάδες, ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες και, μάλιστα, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, που αποτελούν ένα από τα βασικά επίκεντρα της κυκλοφορίας του ιού Δυτικού Νείλου την περίοδο 2023 με καταγραφή αρκετών κρουσμάτων σε ανθρώπους».