Ανεξιχνίαστες υποθέσεις κρύβει η γιάφκα στο Παγκράτι

Σε φορητό υπολογιστή στο υπόγειο οπλοστάσιο εντοπίστηκε προκήρυξη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Συνέχεια» για το χτύπημα στην JP Morgan το 2010
15:28 - 13 Δεκέμβριος 2024
Φωτογραφία αρχείου από τη βομβιστική επίθεση στην τράπεζα JP Morgan στο Κολωνάκι το 2010

Μπροστά στην αποκάλυψη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Συνέχεια», η οποία απασχόλησε μία και μοναδική φορά τα αστυνομικά δελτία με τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της τράπεζας JP Morgan, στο Κολωνάκι το 2010, βρίσκονται οι αστυνομικοί μετά την ανάκτηση αρχείων από τον φορητό υπολογιστή που είχε βρεθεί στο οπλοστάσιο του Παγκρατίου.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ήλπιζαν πως η ανάλυση του παλιού ηλεκτρονικού υπολογιστή θα τους δώσει ευρήματα και όντως εντοπίστηκε ένα ψηφιακό αρχείο υπό τον τίτλο «προκήρυξη», το οποίο είχε διαγραφεί. Η ανάκτησή του από τη μνήμη του φορητού υπολογιστή δεν κατέστη εφικτή παρά τις διαρκείς προσπάθειες των ειδικών της Αντιτρομοκρατικής.

Τι κρύβει το ψηφιακό αρχείο για ανεξιχνίαστες υποθέσεις

Ωστόσο, το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται με το συγκεκριμένο αρχείο είναι πως δημιουργήθηκε την περίοδο προ της αποστολής της προκήρυξης στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Υπενθυμίζεται πως οι τρομοκράτες είχαν στείλει έναν φάκελο στην εφημερίδα, στον οποίο υπήρχε ένας ψηφιακός δίσκος με ένα και μοναδικό αρχείο, την προκήρυξη. Το μέγεθος εκείνου του αρχείου είναι πανομοιότυπο με το μέγεθος του διαγραμμένου αρχείου στον φορητό υπολογιστή. Επιπλέον, εντοπίστηκε, διαγραμμένο επίσης, το λογότυπο της JP Morgan. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο συγκεκριμένος φορητός υπολογιστής χρησιμοποιήθηκε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για τη συγγραφή της προκήρυξης ή την αποθήκευση του κειμένου σε ψηφιακό δίσκο.

Για τους αστυνομικούς πλέον ένας βασικός στόχος επετεύχθη. Εντοπίστηκε τουλάχιστον ένα στοιχείο που φέρεται να σχετίζεται με τρομοκρατική οργάνωση. Η «Επαναστατική Συνέχεια» είχε χτυπήσει στις 16 Φεβρουαρίου του 2010, προκαλώντας αρκετές υλικές ζημιές. Η γιάφκα του Παγκρατίου είχε νοικιαστεί από το 2008 από τον 49χρονο σήμερα φιλόλογο, ο οποίος έχει κριθεί ήδη προφυλακιστέος.

Οι έρευνες των αστυνομικών οδηγούνται πλέον σε «ενδιαφέρουσες συμπτώσεις», αφού στις 17 Φεβρουαρίου του 2010, μία ημέρα δηλαδή αργότερα, εξερράγη βόμβα στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο Περιστέρι. Την ευθύνη για εκείνη την έκρηξη είχε αναλάβει η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση» με προκήρυξή της στην εφημερίδα «Το Ποντίκι», μέσω της οποίας προχωρούσε σε δριμεία επίθεση κατά του υπουργού.

Η δολοφονία Βασιλάκη

Ωστόσο, στις 24 Ιουνίου του ίδιου έτους, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είχε μπει ξανά στο στόχαστρο της τρομοκρατικής οργάνωσης «Θανάσης Κλάρας», που χτύπησε με «τρομο-δέμα» μία και μοναδική φορά, σκοτώνοντας όμως όχι τον στόχο της αλλά τον υπασπιστή του υπουργού, ταξίαρχο Γιώργο Βασιλάκη. Υπάρχει μια σειρά από «ορφανές» τρομοκρατικές οργανώσεις που είτε εμφανίστηκαν μια και μόνο φορά, και έπειτα εξαφανίστηκαν, είτε μετονομάστηκαν και εν συνεχεία σταμάτησαν για άγνωστους λόγους τη δράση τους. Αυτές οι οργανώσεις πλέον έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής, καθώς η γιάφκα του Παγκρατίου αποδεικνύεται «θησαυρός».