Αύξηση 125% στα κρούσματα σύφιλης την τελευταία τριετία

2.000 θάνατοι κάθε χρόνο από τα «βιονικά» μικρόβια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ
15:09 - 13 Δεκέμβριος 2024

«Πάρτι» κάνουν στη χώρα μας τα ανθεκτικά μικρόβια εξαιτίας της καταχρηστικής όσο και μαζικής χρήσης των αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χάνουν τη ζωή τους σχεδόν 2.000 πολίτες. Την ίδια ώρα, αλματώδη αύξηση σημειώνουν την τελευταία τριετία στην Ελλάδα ασθένειες όπως η σύφιλη και η γονόρροια, που πλέον εμφανίζονται ανθεκτικές απέναντι στις αντιβιώσεις.

Τα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν την τελευταία τριετία κατά 125,49%, με το 91,88% των κρουσμάτων να είναι άνδρες, ενώ κύριος τρόπος μετάδοσης είναι το σεξ μεταξύ ανδρών (74,59%). Κατά 178,65% αυξήθηκαν τα κρούσματα γονόρροιας, με το 94,31% να είναι άνδρες. Από αυτά το 44,63% αφορά επαφές ανδρών με άνδρες και το 42,01% ετεροφυλοφιλικές επαφές ανδρών. Η αντοχή του γονόκοκκου στα αντιβιοτικά βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η αντοχή στην αζιθρομυκίνη από 2,6% το 2020 έφτασε στο 24,8% το 2022 και η αντοχή στις κινολόνες από 86% (2020) στο 66,3% (2022).

Η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά καταγράφεται στην Ελλάδα ακόμη και 6,6 φορές υψηλότερη, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ενώ υπολογίζεται ότι 12 στους 100 ασθενείς που φτάνουν στα Επείγοντα των νοσοκομείων είναι ήδη φορτωμένοι από ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία μεταφέρουν σε άλλα άτομα.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας για τη δημόσια υγεία, την οποία διοργάνωσε στην Αθήνα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Αντοχή-ρεκόρ καταγράφεται στην κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (k. pneumoniae), με το ποσοστό στα αντιβιοτικά καρβαπενέμες να ανέρχεται στο 72% στη χώρα μας, όταν το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό φτάνει μόλις το 10,9%. Επίσης, τεράστιες είναι οι διαφορές στην αντοχή στα αντιβιοτικά για τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA), το κολοβακτηρίδιο (E. coli), την ψευδομονάδα (P. aeruginosa) και το ακενιτοβακτήριο (acenitobacter sp).

«Πρωταθλητές» στα κρούσματα σύφιλης τα νησιά

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, χαρακτήρισε τη μικροβιακή αντοχή ως «σιωπηλή πανδημία», ενώ ο ίδιος τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα νοσοκομεία, αλλά ξεκινάει από την κοινότητα. Η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Ξανθή Δεδούκου επισήμανε ότι το 12% επί του συνόλου των ασθενών που νοσηλεύονται σε ελληνικά νοσοκομεία υφίσταται λοίμωξη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι μόλις 6,8%. Μάλιστα, οι περιοχές στις οποίες χορηγούνται αναλογικά τα περισσότερα αντιβιοτικά είναι τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Η επίκουρη καθηγήτρια Μεθοδολογίας και Τεκμηριωμένης Νοσηλευτικής Πρακτικής, Γεωργία Κουρλαμπά, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες καταναλώνουν περισσότερα αντιβιοτικά από τους Ευρωπαίους, δηλαδή 26,7 δισκία ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 18 δισκίων ανά 1.000 κατοίκους στην υπόλοιπη Ευρώπη.