Πλατφόρμα γονικού ελέγχου στα social media των ανηλίκων

Μπλόκο στην ασύδοτη πρόσβαση για τους κάτω των 15 ετών - «Να τους δείξουμε ότι δεν παρεμβαίνουμε, αλλά τα προστατεύουμε», προτείνουν οι ειδικοί
16:33 - 12 Δεκεμβρίου 2024

Αποφασισμένη να μπλοκάρει την ασύδοτη πρόσβαση των παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών στο διαδίκτυο και τα social media είναι η κυβέρνηση, η οποία προχωρά στη δημιουργία πλατφόρμας γονικού ελέγχου. Όμως, οι επιπτώσεις μιας ξαφνικής μετάβασης, από την πλήρη ασυδοσία στον αυστηρό έλεγχο ή ακόμα και στην καθολική απαγόρευση, είναι πολλές και -σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι αναγκαίο να υπάρξει λεπτός χειρισμός.

Με στόχο την αποτροπή κινδύνων στα social media η δημιουργία της πλατφόρμας

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αποτροπή των κινδύνων από την ανεξέλεγκτη χρήση των ψηφιακών μέσων από τα παιδιά, τα οποία -όπως είπε χαρακτηριστικά- μένουν προσκολλημένα σε αυτά, απομονώνονται από την πραγματική ζωή, ενώ ορισμένα αρνούνται ακόμα και να πάνε σχολείο: «Έχουμε θέσει ως στόχο την προστασία των παιδιών από τη δύσκολη ψηφιακή πραγματικότητα και προχωράμε στην εφαρμογή μιας πλατφόρμας για τον γονικό έλεγχο», υπογράμμισε μιλώντας στον Σκάι.

Σχετικά με τις προτάσεις για καθολική απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι ρεαλιστική προσέγγιση: «Αν απαγορεύσουμε τη χρήση και τα social, γενικότερα, υπάρχουν εναλλακτικοί χώροι, όπου τα παιδιά συνομιλούν, όπως τα λεγόμενα “dark rooms”». Αναφορικά με τη στάση των γονιών απέναντι σε μια καθολική απαγόρευση, η υπουργός είπε ότι «εκφράζουν την ανησυχία τους, αλλά δεν επιθυμούν να αποκλείσουν τα παιδιά τους και από την κοινωνικοποίηση που προσφέρει η χρήση της τεχνολογίας».

Με τη σειρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημείωσε πως η πρόσβαση των ανηλίκων σε ακατάλληλο περιεχόμενο στα social media είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Άρα, εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός παιδικού πορτοφολιού, μέσω του οποίου θα γίνεται ο ηλικιακός έλεγχος».

Ως προς το τι μελετά η κυβέρνηση για τον εθισμό των ανηλίκων στα social media, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι ξεκάθαρα υπάρχει πρόβλημα και γι’ αυτό καθίσταται αναγκαία η λήψη μέτρων: «Όσο συνεχίζουν οι πάροχοι να σερβίρουν ακατάλληλο περιεχόμενο, ο πιτσιρικάς θα βρει τρόπο να μπαίνει. Αν οι πάροχοι συνεχίζουν να παρέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο, ίσως χρειαστεί να πάμε μέχρι και σε απαγόρευση». Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία εκ των 7 χωρών της ΕΕ που επιλέχθηκαν από την Κομισιόν για τη δημιουργία των πρώτων εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ factories) στην Ευρώπη: «Θα είναι στο Λαύριο τα βιομηχανικά κτίρια, όπου θα στεγάσουμε και τον εθνικό μας υπερυπολογιστή, τον “Δαίδαλο”».

Προσοχή στις απαγορεύσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την απαγόρευση έκρουσε στην «Α» η ψυχολόγος Μαρία Κάκου, τονίζοντας τους κινδύνους που κρύβει η απότομη μετάβαση από την πλήρη ασυδοσία στο μπλοκάρισμα. Η ίδια τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος κι όχι να ανακοινωθεί ένα νέο μέτρο ξαφνικά στα παιδιά. «Είναι ξεκάθαρες οι κοινωνικές επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης χρήσης των social και πολύ σωστά τα αρμόδια υπουργεία ασχολούνται σοβαρά με το θέμα. Έφηβοι οδηγήθηκαν στην απομόνωση, στο bullying, σε σοβαρούς τραυματισμούς εξαιτίας challenges του ΤikΤok, έπεσαν θύματα revenge porn. Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τη σοβαρή επιρροή στις ζωές των εφήβων. Αλλά το ένα να μην αναιρεί το άλλο, να μην καταπατήσουμε τα δικαιώματα των παιδιών μας», τόνισε.
Σημείωσε, μάλιστα: «Όταν στη χώρα μας ο γονιός δίνει ανεξέλεγκτα το κινητό στο παιδί του από την κούνια ακόμα, δεν μπορεί ένα ωραίο πρωί να τους λέει “στοπ” και να το αρπάζει από τα χέρια τους. Οι έφηβοι, λόγω επαναστατικής φύσης και ανήσυχου πνεύματος, θα ξεσηκωθούν και θα έρθουν δυσάρεστα αποτελέσματα. Έτσι, πρέπει να υπάρξει μια περίοδος προετοιμασίας και μάθημα social media άμεσα στα γυμνάσια και λύκεια. Είναι απαραίτητο να δείξουμε στα παιδιά ότι δεν παρεμβαίνουμε, αλλά τα προστατεύουμε και τα υπολογίζουμε».