Πρώην δήμαρχος της Σιθωνίας, πέντε υψηλόβαθμα στελέχη πολεοδομιών και 15 μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ιδιώτες φαίνεται πως είχαν στήσει ένα τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς ελέγχοντας όλες τις ενέργειες που σχετίζονται με εκδόσεις νέων αδειών κτίσεως, αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων, μετατροπές δασικών χώρων σε οικιστικές περιοχές και άλλα ζητήματα που άπτονται των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων.
Τα κέρδη του κυκλώματος, που φαίνεται πως δρούσε τουλάχιστον 1,5 χρόνο στη Βόρεια Ελλάδα, σε έναν δήμο-φιλέτο, αυτόν της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στις περιοχές της Σιθωνίας και της Προποντίδας, προκαλούν ίλιγγο, αφού φαίνεται να ξεπερνούν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ. Οι 21 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί κατά τη διάρκεια ταυτόχρονων εφόδων των αστυνομικών.
Πως ανακαλύφθηκε το κύκλωμα των διεφθαρμένων
Είχε προηγηθεί η πολύμηνη παρακολούθησή τους, που ξεκίνησε τον Μάιο έπειτα από καταγγελία σύμφωνα με την οποία το κύκλωμα ζητούσε «γρηγορόσημο» ακόμη και για τις πιο απλές διεκπεραιώσεις.
Ο πρώην δήμαρχος σχετίζεται με την περιοχή της Σιθωνίας και μάλιστα είχε βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για υπόθεση που σχετιζόταν με έργο αναβάθμισης δικτύου κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ οι 15 ιδιώτες είναι πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες και άλλες ειδικότητες που σχετίζονται με τη σύνταξη εγγράφων σχετικά με πολεοδομικά θέματα.
Περίπου 600.000 ευρώ βρέθηκαν στην κατοχή των πέντε υπαλλήλων της πολεοδομίας, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα εντοπίστηκαν στην κατοχή των υπόλοιπων συλληφθέντων. Όλοι τους έχουν κληθεί να αποδείξουν πώς απέκτησαν τόσα μετρητά, ενώ έχουν κατασχεθεί δεκάδες συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι και χειρόγραφες σημειώσεις.
Σύμφωνα με τις ηχογραφημένες συνομιλίες των αστυνομικών, οι μίζες για τη διεκπεραίωση εργασιών (δηλαδή απλώς να κάνουν τη δουλειά τους) έφταναν έως και τα 1.000 ευρώ ανά αίτημα. Όσοι ήθελαν να προχωρήσουν σε παράνομες κατασκευές ή ζητούσαν αλλαγή χρήσης των εκτάσεων, προκειμένου να μπορέσουν να κτίσουν, κατέβαλλαν έως και 20.000 ευρώ ανά αίτημα. Η τιμή για το «γρηγορόσημο» κυμαινόταν από 250 έως 1.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα με την ογκωδέστατη σε βάρος τους δικογραφία.