Ανοχύρωτη η Αττική και φέτος τον χειμώνα

Χωρίς ραντάρ για μετεωρολογικές προβλέψεις των επόμενων (2-6) ωρών
16:08 - 4 Δεκέμβριος 2024

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, που παραμένει χωρίς μετεωρολογικό ραντάρ, το οποίο θα μπορούσε «σε πρώτο χρόνο» να ενημερώνει για τα ποσοστά υετού που υπάρχουν στα σύννεφα, χτυπούν οι μετεωρολόγοι. Μετά τον Γιώργο Τσατραφύλλια, που προ ημερών υπενθύμισε αυτή την έλλειψη, ο Νίκος Καντερές με ανάρτησή του επανήλθε στο θέμα. «Περνάνε τα χρόνια και η Αττική δεν έχει ένα ραντάρ. Επί του πρακτέου, έναν ακόμη χειμώνα δεν θα έχουμε αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο και η πρωτεύουσα είναι ανοχύρωτη», δήλωσε στην «Α» ο εμπειρότατος μετεωρολόγος. 

Η Αττική στις περιοχές χώρις ρανταρ 

Σήμερα τέτοια ραντάρ βρίσκονται τοποθετημένα σε περιοχές με αεροδρόμιο (Ανδραβίδα, Λάρισα, Μίκρα, Άκτιο Πρέβεζας), αλλά όχι στην πολυπληθέστερη Περιφέρεια της χώρας, την Αττική.

Γιατί είναι απαραίτητη η εγκατάσταση τους 

Αυτά τα ραντάρ έχουν τη δυνατότητα nowcasting, δηλαδή μπορούν να προβλέψουν τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ωρών (από 2 έως 6, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας)- χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της ατμόσφαιρας που στέλνουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί σε συνδυασμό με τη γεωμορφία των εδαφών, στα οποία πλησιάζει το εκάστοτε καιρικό σύστημα.

Στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχουν ενταχθεί η προμήθεια και η εγκατάσταση ραντάρ αλλά και νέων μετεωρολογικών σταθμών συνολικού προϋπολογισμού 28,9 εκατομμυρίων ευρώ. Αναλυτικά, η δράση περιλαμβάνει δίκτυο τεσσάρων μετεωρολογικών ραντάρ με την απαραίτητη υποδομή. Επιπλέον, θα αναπτυχθεί υποδομή συστήματος nowcasting, μέσω του οποίου θα δημιουργούνται αναλυτικοί χάρτες επικινδυνότητας με χρωματική κωδικοποίηση και θα εκδίδονται τυποποιημένες προγνώσεις υψηλής χωρο-χρονικής ακρίβειας, με έμφαση στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το σύστημα θα ενισχυθεί με την επέκταση του υπάρχοντος Εθνικού Δικτύου Μετρητικών Σταθμών (ΕΔΜΣ) με νέους Υδρολογικούς Αυτόματους Μετεωρολογικούς Σταθμούς (ΥΑΜΣ), οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας για τη μέτρηση, την καταγραφή και την επεξεργασία, σε 24ωρη βάση, μετεωρολογικών υδρολογικών δεδομένων.

«Ένα τέτοιο εργαλείο λείπει. Θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τους επιστήμονες, για να έχει η πρόβλεψη καλύτερα αποτελέσματα, ενώ θα βοηθήσει και το “112” να είναι πιο ακριβές και στοχευμένο», δήλωσε στην «Α» ο Γιώργος Τσατραφύλλιας. Το έργο, που ήδη έχει ανατεθεί στην ανάδοχο εταιρεία του σχετικού διαγωνισμού, πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2026.