Καλλιεργήσιμα τα χωράφια της Θεσσαλίας που πλημμύρισαν

18:50 - 26 Σεπτέμβριος 2023

Κανένα πρόβλημα δεν παρουσιάζει μεγάλο μέρος του εδάφους των πλημμυρισμένων από την κακοκαιρία «Daniel» περιοχών για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι καθηγητές Νίκος Δαναλάτος και Κυριάκος Γιαννούλης πραγματοποίησαν αυτοψίες και δειγματοληψίες εδαφών σε έκταση περίπου 1.200.000 στρεμμάτων.

Προβληματικά αναδείχθηκαν κάποια εδάφη στην άκρη χωραφιών όπου οι χείμαρροι έβρισκαν εμπόδιο στη ροή τους, παραδείγματος χάρη στην εθνική οδό (Μοσχοχώρι, Νέα Λεύκη – Κουσμπασανιώτης κ.λπ.), κάποιες εκτάσεις στο πεδίο πλημμυρών του Ενιπέα (Ευύδριο) και του Πηνειού (Πηνειάς, Κεραμίδι, Βλωχός κ.λπ.) και σε αποστάσεις έως 300 μέτρα από τις κοίτες του ποταμού / χειμάρρου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η συνολική έκτασή τους δεν ξεπερνά τις 18.000 στρέμματα – μόλις το 2% του συνόλου των πλημμυρισμένων εδαφών. Επιπλέον, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάποιες εκτάσεις που βρίσκονται κατακλυσμένες στην ανατολική θεσσαλική πεδιάδα (Νίκη, Αρμένιο, Σωτήριο, Στεφανοβίκειο κ.λπ.) θα αργήσουν πολύ να περιέλθουν σε κατάσταση ώστε να δεχθούν οποιαδήποτε κατεργασία.

Επόμενη σπορά

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με την έκθεση, προς το καλύτερο τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς προκύπτει ότι κανένα έδαφος δεν θα ακυρωθεί από τις πλημμύρες, αφού το μικρό ποσοστό των χωραφιών που δεν θα είναι έτοιμα άμεσα για καλλιέργεια θα «συνέλθουν» έως την επόμενη σπορά.

Στην αυτοψία δεν περιλαμβάνονται αρκετές περιοχές που επηρεάζονται από τους χειμάρρους σε Πύλη, Μουζάκι, παραπόταμο Τρικάλων και την περιοχή Γυρτώνης – Μακρυχωρίου – Συκουρίου, που έχει κάποια ρέματα που καταλήγουν στον Πηνειό.