Ιατρικά εγκλήματα χωρίς τιμωρία

Απανωτές καταγγελίες για θανάτους ασθενών στο Νοσοκομείο Άρτας - Εκτός του διευθυντή, και καταδικασμένος παθολόγος παραμένει στο πόστο του - Σωρεία φονικών λαθών και στη Θεσσαλονίκη
16:28 - 27 Νοεμβρίου 2024

Σειρά πρωτοφανών εξελίξεων για το Νοσοκομείο της Άρτας πυροδότησε το χθεσινό δημοσίευμα της «Απογευματινής» για τον εν ενεργεία γιατρό, διευθυντή χειρουργικής κλινικής, που αν και έχει καταδικαστεί για τους θανάτους τριών ασθενών του εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του, εν γνώσει της διοίκησης του νοσοκομείου.

Συνεχίζει να εργάζεται κανονικά ο γιατρός

Το υπουργείο Υγείας μετά το δημοσίευμα κινητοποιήθηκε και χθες το πρωί ζήτησε τους φακέλους των νεκρών ασθενών. Ωστόσο την ίδια ώρα σε γνώση της εφημερίδας ήρθε μία πανομοιότυπη υπόθεση άλλου γιατρού, παθολόγου αυτή τη φορά, που εργάζεται στο ίδιο νοσοκομείο, ο οποίος επίσης έχει ήδη καταδικαστεί για έναν θάνατο ασθενούς και ερευνάται για άλλους δύο θανάτους. Όλως περιέργως και αυτός ο γιατρός εξακολουθεί να εξετάζει κανονικά.

Μιλώντας στην «Α», ο συνήγορος της οικογένειας ενός εκ των τριών θυμάτων του παθολόγου, Βασίλης Γιάπρος, αποκάλυψε πως «ο πελάτης μου, ηλικίας 64 ετών, ήταν νεφροπαθής και πήγαινε τακτικά στο νοσοκομείο για την προγραμματισμένη αιμοκάθαρση. Μια μέρα κρίθηκε αναγκαίο από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού να μεταφερθεί στο Παθολογικό με συνοδευτικό έγγραφο για άμεση μετάγγιση αίματος και χορήγηση συγκεκριμένου κοκτέιλ φαρμάκων, κάτι που ο συγκεκριμένος παθολόγος δεν έπραξε, με τον 64χρονο να καταλήγει εντός νοσοκομείου».

Η υπόθεση του παθολόγου τελεσιδίκησε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταδικάζοντάς τον σε 16 μήνες με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ για την υπόθεσή του έχει ενημερωθεί τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και η 6η ΥΠΕ, καθώς και ο διοικητής του νοσοκομείου, ώστε ο παθολόγος να αποπεμφθεί. Μέχρι στιγμής όμως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο παθολόγος συνεχίζει να εργάζεται κανονικά.

Δεν έχουν τελειωμό τα ιατρικά λάθη στις επεμβάσεις ρουτίνας 

Δυστυχώς οι περιπτώσεις ασθενών ή συγγενών τους που κάνουν λόγο για μοιραία ιατρικά λάθη δεν έχουν τελειωμό. Σοκ στο πανελλήνιο είχε προκαλέσει η είδηση που είδε πριν από λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία 55χρονος αστυνομικός που είχε χειρουργηθεί για σκωληκοειδίτιδα στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ενημερώθηκε με καθυστέρηση ενός έτους ότι πάσχει από σοβαρής μορφής καρκίνο, με την κατάστασή του πλέον να κρίνεται μη αναστρέψιμη.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την αποκάλυψη αυτή, ο πατέρας ενός 27χρονου οπλίτη κατήγγειλε ότι και ο γιος του πέθανε εξαιτίας ιατρικού λάθους, πάλι στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ο άτυχος στρατιώτης Νίκος Γκάτσης είχε υποβληθεί σε επέμβαση θυρεοειδούς.

«Υπήρξε κάποιο σφάλμα στην επέμβαση, που προκάλεσε τραύμα σε αγγείο και αιμορραγία. Τον έραψαν και τον πήγαν σε θάλαμο. Έγραψαν ότι είναι επιτυχής η επέμβαση, τον πήγαν στον θάλαμο και εκεί πέθανε μόνος του», υποστήριξε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο συνήγορος της οικογένειας του οπλίτη, Όθων Παπαδόπουλος.

Νίκος Γκάτσης

Τέλος, τη Δευτέρα ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου ενός 3χρονου κοριτσιού που κατέληξε τη Μεγάλη Πέμπτη του 2022. Κατηγορούμενες για τον θάνατο της μικρής Κατερίνας είναι δύο καθηγήτριες-διευθύντριες του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, καθώς κατηγορούνται ότι δεν προχώρησαν στις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να διαπιστώσουν τις αιτίες που το παιδί είχε εμφανίσει πρήξιμο στις αρθρώσεις του. Το κοριτσάκι αρχικά είχε μεταφερθεί στο «Παπαγεωργίου», όπου παρέμεινε για δύο ημέρες και εν συνεχεία διακομίστηκε διασωληνωμένο στο «Ιπποκράτειο» με πολυοργανική ανεπάρκεια, όπου έπειτα από δυόμισι ώρες κατέληξε.

Η μικρή Κατερίνα και οι γονείς της