Δωρεάν τσεκάπ για την καρδιά

Προσυμπτωματικός έλεγχος καρδιάς για 5,5 εκατ. πολίτες 30-70 ετών - Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει
15:43 - 26 Νοέμβριος 2024

Περίπου 5,5 εκατομμύρια πολίτες, ηλικίας 30-70 ετών, είναι οι δικαιούχοι του δωρεάν προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει εντός των προσεχών ημερών. Οι δικαιούχοι θα λάβουν SMS στα κινητά τους τηλέφωνα, όπως είχε προαναγγείλει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Χθες δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς και της Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες για την ανάπτυξη του προγράμματος. Αναλυτικά:

  • Διενέργεια προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων και επίσκεψη του δικαιούχου σε προσωπικό ιατρό ή ιατρό ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παθολογίας ή καρδιολογίας. Στην απόφαση αναφέρεται πως οι προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις που καλύπτονται από την εν λόγω δράση είναι οι ακόλουθες: Ολική χοληστερόλη (TCHOL), χοληστερόλη των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-C), χοληστερόλη των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL-C), τριγλυκερίδια (Tgs), Νon-HDL-C, σάκχαρο αίματος – γλυκόζη (CL), γενική αίματος.
  • Διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου παρουσίας ή απουσίας στεφανιαίας νόσου, ελέγχου ισχαιμίας και στεφανιογραφικού ελέγχου στα ιατρεία εκτίμησης ατόμων υψηλού κινδύνου των πανεπιστημιακών καρδιολογικών κλινικών της χώρας. Περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες: Λήψη καρδιολογικού ιστορικού, καρδιολογική κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα (εκτίμηση και ερμηνεία), μέτρηση αρτηριακής πίεσης, υπερηχοκαρδιολογική μελέτη πλήρης, προσδιορισμός λιποπρωτεΐνης α {LP (a)}.

Η ως άνω δράση αποσκοπεί στη μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και στη συλλογή σχετικών πληθυσμιακών δεδομένων και αφορά τη διενέργεια προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και ιατρικής επίσκεψης, καθώς και την καταγραφή συγκεκριμένων παραμέτρων των δεδομένων στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) των δικαιούχων.

Το ΕΚΠΑ σε ρόλο συντονιστή 

Σύμφωνα με όσα σχετικά έχει προαναγγείλει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Θα έχουμε δέκα κέντρα αναφοράς, πανεπιστημιακές καρδιολογικές κλινικές, που εάν ο πολίτης έχει στεφανιαία νόσο ή διαγνωστεί να έχει κάποια σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, θα παραπέμπεται κατευθείαν προκειμένου να βρει τη λύση, όποια και αν είναι αυτή. Έχουμε έτσι μεγάλη χαρά να συντονίζεται αυτή η προσπάθεια από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μας έχει υποστηρίξει πάρα πολύ ο πρύτανης, ο κύριος Σιάσος, που είναι και καρδιολόγος, ήταν και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής».