Τέλος στο λυπηρό φαινόμενο να αποφυλακίζονται πρόωρα καταδικασθέντες για ειδεχθείς πράξεις, όπως στυγερές δολοφονίες, βιασμοί, κακοποιήσεις, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη. Τέτοια φαινόμενα έχουν προκαλέσει ένα αίσθημα ατιμωρησίας στην ελληνική κοινωνία. Αυτό επιχειρεί να αντιμετωπίσει η νέα διάταξη, με την οποία η χώρα μας συμμορφώνεται με παλαιότερες και πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τα θύματα καθώς και οι συγγενείς τους θα έχουν τη δυνατότητα να εκφέρουν άποψη, μέσω γραπτού υπομνήματος κατά τη διαδικασία της εξέτασης από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του κρατούμενου.
Ποιά είναι η ειδική κατηγορία
Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία στο παρελθόν υπήρξε αίτημα συγγενών θυμάτων ειδεχθών εγκλημάτων, αφορά ειδική κατηγορία εγκλημάτων που ενέχουν στοιχεία βίας ή στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ανθρωποκτονία, η σωματεμπορία, ο βιασμός, η απόπειρα ανθρωποκτονίας, η ενδοοικογενειακή βία.
Πρόκειται για περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών που πολλές φορές λόγω της φύσης τους δημιουργούν στα θύματα και τους δικούς τους ανθρώπους τον φόβο πως στην περίπτωση πρόωρης αποφυλάκισης του δράστη ενδεχομένως να υπάρξει η πιθανότητα αντεκδίκησης ή επανάληψης της εγκληματικής του συμπεριφοράς. Πλέον, με αυτή τη ρύθμιση το θύμα δεν παραμένει σιωπηλό, αλλά θα μπορεί να εκφράζει τη θέση του επί της πιθανότητας αποφυλάκισης στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αλλά και να γνωρίζει και τις κινήσεις του κατηγορουμένου και της πιθανότητας αποφυλάκισής του.
Προβλέπεται η συμμετοχή των θυμάτων
Κατά πληροφορίες, η συγκεκριμένη διάταξη θα αναφέρει ότι «δικαιούται να καταθέσει γραπτό υπόμνημα ενώπιον της γραμματείας του αρμόδιου συμβουλίου πλημμελειοδικών το πρόσωπο που είχε δηλώσει υποστήριξη της κατηγορίας, αφού ειδοποιηθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση».
Επίσης, με την προτεινόμενη διάταξη θεσμοθετείται η ενημέρωση του θύματος, προκειμένου, εφόσον είναι απαραίτητο, να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας. Άλλωστε δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ειδικά στα αδικήματα που έχουν να κάνουν με την ενδοοικογενειακή βία, οι καταδικασμένοι που αποφυλακίζονται, συχνά να εγκληματούν ξανά και να βάζουν στόχο τα θύματά τους.
Οι νέες διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα ημερών να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Μεταξύ των διατάξεων θα περιλαμβάνονται η επιβολή προσωρινής κράτησης, ακόμα και για πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, οι ποινές χωρίς αναστολή για όσους τελούν αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας, κατάργηση της υποχρεωτικής ποινικής συνδιαλλαγής για τα πλημμελήματα -διάταξη που στην πράξη προκάλεσε πολλά προβλήματα- αλλά και παράταση της κράτησης για τα αυτόφωρα αδικήματα μέχρι πέντε ημέρες.