Η Ευρωπαϊκή Ένωση θωρακίζει τα ελληνικά σύνορα με νέες υποδομές

Κονδύλια 1,4 δισ. € σε νέες υποδομές ασφάλειας (φράχτες) και 997 εκατ. € για την ενίσχυση της Frontex το 2025
15:06 - 26 Νοεμβρίου 2024

Μία άκρως σημαντική απόφαση, που αφορά τη χρηματοδότηση της θωράκισης των ελληνικών συνόρων από τον Έβρο έως το Καστελλόριζο, τα οποία άλλωστε αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα, ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ευρωβουλής αποφάσισε να διαθέσει το 2025 συνολικά 1,4 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί κάθε κατασκευή και νέες υποδομές ασφάλειας, οι οποίες σχετίζονται με τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, καθώς και 997 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της Frontex. Σημαντικό μερίδιο αυτών των χρημάτων θα κατευθυνθεί στη χώρα μας.

Αποκλειστικά με ευρωπαϊκούς πόρους θα γίνουν οι υποδομές

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη παίρνει συνολικά πάνω της το κόστος των υποδομών φύλαξης των συνόρων έναντι των παράνομων μεταναστευτικών ροών, χωρίς να υποχρεώνει τα κράτη-μέλη, ειδικά δε αυτά που αντιμετωπίζουν και τις ισχυρότερες προκλήσεις, όπως η Ελλάδα, να αναλάβουν το σχετικό κόστος. Η απόφαση αυτή θα επισφραγιστεί με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Απογευματινή», η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ στο ταμείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, που θα αφορούν φυσικές υποδομές, όπως λόγου χάρη η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, και επιπλέον 997 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της Frontex με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Παρότι για την Ελλάδα τα ποσά δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμα, καθώς θα μεσολαβήσει διαπραγμάτευση, εκτιμάται ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των νέων πόρων θα έχει ως αποδέκτρια τη χώρα μας.

Δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο συμβιβαστικό κείμενο για τον προϋπολογισμό του 2025, που συμφωνήθηκε με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κομισιόν, αναφέρει (Επικεφαλίδα 4) τη χρηματοδότηση φυσικών υποδομών των συνόρων από το ταμείο διαχείρισης των συνόρων. Ανάλογη έκθεση που κοινοποίησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει τη χορήγηση κονδυλίων 4,7 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της μετανάστευσης και την προστασία των συνόρων τους, όπως επίσης και για την ενίσχυση της πολυεθνικής δύναμης Frontex.

Οι σχετικές αποφάσεις ικανοποιούν, πέραν της Ελλάδας, και χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και οι οποίες ζητούσαν στήριξη για την ενίσχυση των συνόρων τους, για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών μέσω Ρωσίας – Λευκορωσίας. Δύο κορυφαίοι παράγοντες της Επιτροπής Προϋπολογισμού, οι ευρωβουλευτές Andrzej Halicki (Πολωνός) και Siegfried Mureșan (Ρουμάνος), στήριξαν πλήρως και από κοινού με την Ελλάδα τις σχετικές αποφάσεις.

Η επιμονή του Μητσοτάκη 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανειλημμένα έχει αναφερθεί στο θέμα αυτό και ιδίως για τον φράχτη του Έβρου. Στις 15/11/2023 δήλωνε -παρουσία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς- τα εξής: «Στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η Ελλάδα επιμένει ότι χρειαζόμαστε αυξημένους πόρους προκειμένου αφενός να βοηθήσουμε χώρες όπως η Τουρκία, αφετέρου να βοηθήσουμε χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες επιβαρύνονται από βαριές υποδομές που έχουν φτιαχτεί με ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά πρέπει να συντηρούνται και με ευρωπαϊκούς πόρους, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε τη διαχείριση του Προσφυγικού όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Και θα πω ακόμα μία φορά ότι στις υποδομές, οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντάσσονται και φυσικά χερσαία εμπόδια, όπως ο φράχτης τον οποίο κατασκευάζουμε στον Έβρο. Ο φράχτης αυτός έχει σκοπό να προστατεύσει όχι τα ελληνικά σύνορα αλλά τα ευρωπαϊκά σύνορα και για αυτό και πρέπει επίσης να απολαμβάνει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».

 

* Ο Γιώργος Αυτιάς είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ