Συντάκτης προκηρύξεων ο φιλόλογος στο Παγκράτι;

Φύλλο και φτερό το άγνωστο παρελθόν του 49χρονου - Κοινής χρήσης από διάφορες οργανώσεις το υπόγειο-γιάφκα από το 2008 μέχρι και πρόσφατα
13:57 - 25 Νοεμβρίου 2024

Το μακρινό 2012 χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής που εντοπίστηκε στη γιάφκα του Παγκρατίου και ερευνάται στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια μαζί με πλήθος άλλων ευρημάτων. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναμένουν τα πορίσματα των εργαστηριακών ελέγχων, ωστόσο θεωρούν πως έχουν στα χέρια τους μια γιάφκα η οποία από το 2008 μέχρι και πρόσφατα λειτουργούσε για λογαριασμό διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ερευνάται κατά προτεραιότητα

Ο 49χρονος φιλόλογος και υποψήφιος λέκτορας Β.Γ., που αποδείχθηκε πως ήταν ο άνθρωπος που νοίκιαζε από το 2008 μέχρι και σήμερα το υπόγειο του Παγκρατίου, εξακολουθεί να ερευνάται σε προτεραιότητα. Το παρελθόν, οι επαφές, οι συνομιλίες, οι κλήσεις σε κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και οι ηλεκτρονικές του συνομιλίες «σαρώνονται» σε βάθος χρόνου, με τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας να εκτιμούν πως δεν αποκλείεται ο 49χρονος να είναι συγγραφέας προκηρύξεων του παρελθόντος.

Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται πως συνέτεινε -ανάμεσα σε άλλα ευρήματα- το γεγονός πως βρέθηκαν πολλές προκηρύξεις παλαιότερων τρομοκρατικών οργανώσεων, αποκόμματα από ΜΜΕ για τρομοκρατικές και εμπρηστικές επιθέσεις, που ξεκινούν από την περίοδο δράσης του «Επαναστατικού Αγώνα», λίγο μετά την εξάρθρωση της «17Ν», μέχρι και πριν από λίγα χρόνια. Ο ίδιος πάντως αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει το όνομα του ανθρώπου για λογαριασμό του οποίου ισχυρίζεται ότι νοίκιαζε το υπόγειο δώμα, ενώ υποστήριξε πως δεν γνώριζε τι υπήρχε στο υπόγειο.

Με ποιά τρομοκρατικά χτυπήματα υπάρχει πιθανή σύνδεση

Οι έμπειροι αστυνομικοί, από τα έως τώρα ευρήματα που έχουν στα χέρια τους, εκτιμούν πως η γιάφκα των Αμπελοκήπων πιθανόν να σχετίζεται με την αποτυχημένη τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ η γιάφκα του Παγκρατίου πιθανόν να συνδέεται με τη βόμβα που εξερράγη στο υπουργείο Εργασίας στις 3 Φεβρουαρίου 2024, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», η οποία έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί ξανά.

«Επαναστατικός Αγώνας», «Σέχτα Επαναστατών», «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», «6η Δεκέμβρη», «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και «Λαϊκή Θέληση» πιθανόν να έχουν κοινό παρονομαστή τη γιάφκα του Παγκρατίου, λένε οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι πλέον έχουν ανοίξει «σκονισμένους» φακέλους της δράσης των παραπάνω τρομοκρατικών ομάδων, αναζητώντας ξανά στοιχεία που ενδεχομένως να οδηγούν είτε στον 49χρονο σήμερα φιλόλογο είτε στη γιάφκα του Παγκρατίου, και κυρίως στον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον οποίο δεν αποκλείεται να χρησιμοποίησαν τρομοκράτες για τη συγγραφή προκηρύξεων. Η εκτίμηση πως μικρότερες ή μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις είχαν τη γιάφκα του Παγκρατίου ως «τροφοδότη» εκρηκτικών για την κατασκευή μηχανισμών, φαίνεται να γιγαντώνεται μέρα με την ημέρα, τονίζουν αξιωματικοί που συμμετέχουν στις έρευνες.