Συγκίνησε ο φωτογράφος του Πολυτεχνείου 51 χρόνια μετά την εισβολή

19:00 - 18 Νοέμβριος 2024
Γενική άποψη της πορείας για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου, Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024. (EUROKINISSI)

Ιδιαίτερη μέσα στο πλήθος των πολιτών που βρέθηκαν τις ημέρες αυτές στο Πολυτεχνείο, συμμετέχοντας στις τριήμερες εκδηλώσεις για την 51η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών, στάθηκε η φιγούρα του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα. Είναι ο μόνος Έλληνας φωτορεπόρτερ που κατέγραψε με τον φωτογραφικό φακό του την εισβολή του τανκς στο Πολυτεχνείο τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου 1973. Το πρακτορείο Eurokinissi φωτογράφισε τον παλαίμαχο φωτορεπόρτερ το Σάββατο μέσα στο ιστορικό ίδρυμα της Πατησίων, όπου είχε πάει για να αποτίσει φόρο τιμής στους φοιτητές που ο ίδιος είχε απαθανατίσει την ώρα της εξέγερσής τους.

Ποιό είναι το πρόσωπο της ημέρας

«Μέσα στο πλήθος που άφηνε ένα λουλούδι, ξεχώρισα ένα πρόσωπο», έγραψε η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη στα social media και εξήγησε: «Ένα πρόσωπο που με μια καταγραφή του εκείνης της νύχτας κρατά τη μνήμη όλων μας ζωντανή από το 1973 έως σήμερα. Εκείνος βέβαια, αν τον ρωτήσεις, θα σου πει “εγώ έκανα απλώς τη δουλειά μου”, έτσι ήταν πάντα, ποτέ δεν του άρεσε να περηφανεύεται κι ας έχει φωτογραφήσει όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμενος για το Associated Press απίστευτα γεγονότα σε κάθε γωνιά του πλανήτη».

Ο φωτορεπόρτερ που απαθανάτισε την εισβολή εισβολή του τανκ στο πολιτεχνείο, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας

Οι εορτασμοί για την επέτειο ολοκληρώθηκαν χθες με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Οι πύλες του ιδρύματος έκλεισαν στις 3.00 μετά το μεσημέρι. Μέχρι εκείνη την ώρα και παρά τη βροχή, πολίτες όλων των ηλικιών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, σχολεία, γονείς με τα μικρά παιδιά τους βρέθηκαν για να τιμήσουν τους νεκρούς και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Είχε προηγηθεί το Σάββατο κατάθεση στεφάνων από αρχηγούς κομμάτων και φορείς. Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 5.500 αστυνομικοί βρίσκονταν στους δρόμους της Αθήνας, ενώ πριν από την έναρξη της πορείας πραγματοποιήθηκαν 113 προσαγωγές.

Στην κορυφή της πορείας, που ξεκίνησε στις 5.00 το απόγευμα, βρισκόταν όπως κάθε χρόνο η θρυλική σημαία, ενώ ακολουθούσαν τα μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της περιόδου 1967-1974, φοιτητικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι κομμάτων και απλοί πολίτες.

Τι μικροεπεισόδια έγιναν 

Στο μπλοκ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρισκόταν ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου συμμετείχε και ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, έχοντας στο πλευρό του την ανεξάρτητη βουλευτή Ραλλία Χρηστίδου καθώς και άλλα πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μολότοφ και φέτος στη Θεσσαλονίκη

Μάλιστα προκλήθηκε ένταση με υποστηρικτές του, οι οποίοι επιχείρησαν να παρακάμψουν τους φοιτητικούς συλλόγους που μπαίνουν παραδοσιακά πίσω από το πανό του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων και να ηγηθούν. Τελικά πήγαν πίσω από τους φοιτητικούς συλλόγους, όπου βρίσκονται τα κόμματα και οι οργανώσεις της Αριστεράς που παρακολουθούν την πορεία. Παράλληλα, ξεκινούσαν τα μέλη του ΚΚΕ κατευθυνόμενα προς την αμερικανική και στη συνέχεια την ισραηλινή πρεσβεία.

Μικρής έκτασης επεισόδια έγιναν στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης μετά τη λήξη της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου πέταξαν μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Εθνικής Αμύνης και δεν επέτρεπαν στους διαδηλωτές να επιστρέψουν στις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, από όπου ξεκίνησαν την πορεία τους. Οι αστυνομικοί απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών και βομβίδες κρότου λάμψης.