Αυστηρή νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία, στη φυλακή ακόμα και για πλημμελήματα οι κακοποιητές

Έρχεται ακόμη πιο αυστηρή νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία - Στη φυλακή ακόμα και για πλημμελήματα οι κακοποιητές - Πρώτη η Ελλάδα ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία για τις γυναίκες-θύματα
19:36 - 14 Νοέμβριος 2024

Με τις δολοφονίες γυναικών από πρώην και νυν συντρόφους τους να έχουν γίνει πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση -και να προωθήσει στη συνέχεια στη Βουλή- διατάξεις που θα υψώνουν ακόμη ισχυρότερη ασπίδα προστασίας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Στις βασικές αλλαγές περιλαμβάνονται η επιβολή της προσωρινής κράτησης ακόμα και για πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, το βραχιολάκι, οι ποινές χωρίς αναστολή και πιθανότατα η κατάργηση της υποχρεωτικής ποινικής συνδιαλλαγής (διαπραγμάτευσης) για τα πλημμελήματα, διάταξη που -στην πράξη- προκάλεσε πολλά προβλήματα.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου, αναμένεται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, σε μια χρονική στιγμή που το πανελλήνιο έχει συγκλονιστεί από τη δολοφονία της 43χρονης Δώρας στο Αγρίνιο – και ενώ από την αρχή του έτους συνολικά έχουν καταγραφεί 13 δολοφονίες γυναικών. Ουσιαστικά, με τα 13 νέα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο και ενσωματώνεται οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βία κατά των γυναικών, με την Ελλάδα να γίνεται η πρώτη χώρα που θα την υιοθετήσει.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Με τις νέες διατάξεις, που έχουν πάρει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου και αναμένεται να θέσει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, προβλέπεται -μεταξύ άλλων- η δυνατότητα επιβολής προσωρινής κράτησης τόσο στα σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας που οδηγούνται στην κυρία ανάκριση όσο -κατά κανόνα- και στα κακουργήματα, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

Επιπλέον, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι πολλές φορές οι κατηγορούμενοι που οδηγούνται στο Αυτόφωρο για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των συντρόφων τους αφήνονται ελεύθεροι, η κράτησή τους θα δύναται να παραταθεί έως τις πέντε ημέρες. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Δικαιοσύνης στοχεύει και στην πάταξη της καθυστέρησης στην εκδίκαση των υποθέσεων αυτών, καθώς προβλέπεται η άμεση περάτωση της ανάκρισης, χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών βουλευμάτων.

ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

Στην περίπτωση μάλιστα που ένας κατηγορούμενος κριθεί ένοχος, τότε η ποινή θα εκτίεται κανονικά, καθώς δεν δίνεται δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής με κανέναν τρόπο. Ακόμα και για τις περιπτώσεις που διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, θα υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης εισαγγελικής διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων πριν από την άσκηση της ποινικής δίωξης. Για τυχόν παραβίαση περιοριστικών όρων, επιβάλλεται στον δράστη ποινή φυλάκισης. Σε κάθε περίπτωση, η υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.

Ένα ακόμα σημαντικό μέτρο που έχει στόχο τα θύματα να προστατεύονται και να μη φοβούνται να καταγγείλουν τα όσα τους έχουν συμβεί είναι η καθιέρωση της απαλλαγής τους από την υποχρέωση εμφάνισης στην ακροαματική διαδικασία. Ειδικότερα, προβλέπεται η πρόοδος της δίκης με την ανάγνωση της κατάθεσης που έδωσε στην προδικασία το θύμα, εκτός αν το δικαστήριο -με ειδική αιτιολογία- κρίνει την παρουσία του θύματος απολύτως απαραίτητη, με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέτασή του, όπου είναι εφικτό.

Στις περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ο εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν συντρέχει περίπτωση μεταβολής του καθεστώτος επιμέλειας ανήλικων τέκνων, ενώ στους επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά προστίθενται οι φαρμακοποιοί και οι φυσικοθεραπευτές.

vasopal@gmail.com