Με πέντε παιδιά ως κύριους πρωταγωνιστές παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα, σε μια πρωτότυπη εκδήλωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το λεγόμενο κουμπί πανικού για ανηλίκους, το Safe Youth. Πρόκειται για τη νέα εφαρμογή που στόχο έχει την αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας και τη διαχείριση των περιστατικών βίας σε παιδιά.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή, που μπορεί οποιοσδήποτε να κατεβάσει δωρεάν στο κινητό του, κατά κύριο λόγο μπορεί να ενημερώσει ανά πάσα στιγμή με το πάτημα μόλις ενός κουμπιού την ΕΛ.ΑΣ. για ένα εν εξελίξει περιστατικό, έχοντας ταυτόχρονα και ενημερωτικό χαρακτήρα για διάφορα κοινωνικά θέματα που αφορούν τόσο ενήλικες όσο και ανήλικους.
Υπεύθυνη της εκδήλωσης ήταν η παρουσιάστρια της πρωινής εκπομπής του Mega, Δανάη Μπάρκα, ενώ παρόντες ήταν οι υπουργοί Επικρατείας, Παιδείας, Οικογένειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γλυφάδας και Κηφισιάς, όπου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά βίας ανάμεσα σε ανήλικους.
Πως λειτουργεί η εφαρμογή
Η εφαρμογή παρουσιάζει θεματικές ενότητες ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των χρηστών. Κάποιοι εκ των βασικών τομέων που εμφανίζονται σε αυτήν είναι η οδηγική ασφάλεια, οι υγιείς σχέσεις και ζητήματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, τα ναρκωτικά, η προστασία των ζώων, η δυνατότητα απευθείας σύνδεσης με την ΕΛ.ΑΣ., η υποβολή ανώνυμων καταγγελιών και κυρίως το Silent Button, με το οποίο αθόρυβα ειδοποιείται η ΕΛ.ΑΣ. για ένα περιστατικό σε εξέλιξη.
Στην ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέφερε πως η νέα εφαρμογή «δίνει συμβουλές, καλεί άμεσα την Αστυνομία. Να ξέρετε πως περίπου 19.000 συλλήψεις έγιναν το 2024. Συνολικά 19.000 συλλήψεις κακοποιητών. Κάθε εικοσιτετράωρο σημειώνονται από 60 έως 80 συλλήψεις. Πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα ήταν γύρω στις 8.000».
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρης Μάλλιος, αναφέρθηκε στις αιτίες κατασκευής της εφαρμογής: «Προσπαθούμε να αφουγκραστούμε την κοινωνία σε μία σειρά από μεγάλα και σπουδαία κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία, η οπαδική βία και η βία των ανηλίκων και προσπαθούμε σιγά σιγά μέσα από τις δράσεις μας αλλά και με τη σχετική αλλαγή του νομοθετικού περιεχομένου να δώσουμε τις κατάλληλες λύσεις».
Όπως διευκρινίστηκε στην παρουσίαση, όποιος προχωρά σε ψευδείς καταγγελίες μέσω της εφαρμογής θα συλλαμβάνεται.
sompolosgeorge@gmail.com