Διπλασιάστηκαν οι έφηβοι με εξάρτηση από το διαδίκτυο – Μικραίνουν οι ηλικίες του εθισμού

19:42 - 4 Νοεμβρίου 2024

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό των εφήβων ηλικίας 14-17 ετών οι οποίοι είναι πλέον εθισμένοι στο διαδίκτυο, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έτσι, ενώ το 2019 είχε καταγραφεί μια ήπια εξάρτηση των ανηλίκων από το ίντερνετ της τάξης του 30%-40% και σοβαρή εξάρτηση της τάξης του 10%, τα ποσοστά αυτά διπλασιάστηκαν μετά το πέρας της πανδημίας, ενώ οι ηλικίες των ανηλίκων οι οποίοι εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα εξάρτησης από το διαδίκτυο ολοένα και χαμηλώνουν.

Τα συμπεράσματα ανήκουν στην αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στη Β΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων της Αθήνας «Π. και Α. Κυριακού» και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής, Άρτεμη Τσίτσικα, όπως τα παρουσίασε σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο FM.

Η Άρτεμις Τσίτσικα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όταν γίνεται χρήση του διαδικτύου τέτοια που να προκαλεί επιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργικότητα σε απλά πράγματα, όπως η διατροφή, ο ύπνος, η σχολική δραστηριότητα, οι σχέσεις, υπάρχει πρόβλημα. Όταν τα παιδιά απομονώνονται, δεν φροντίζουν τον εαυτό τους, την υγιεινή τους, όλο αυτό δεν εντάσσεται στο πλαίσιο του φυσιολογικού. Αυτός ο εθισμός δημιουργεί μία υπερβολική πληροφορία, σε σημείο που προκαλεί στα παιδιά ελλειμματική προσοχή. Έχει επίπτωση και στο μαθησιακό τους κομμάτι, στη συμπεριφορά τους, στο συναίσθημά τους, πολλές φορές τα παιχνίδια στα αγόρια μπορεί να είναι βίαιου περιεχομένου, εξοικειώνονται πολύ σε τέτοιου είδους ερεθίσματα, μιμούνται τέτοιες συμπεριφορές και ως κορυφή του παγόβουνου έχουμε την έξαρση της βίας των ανηλίκων, που παρατηρείται γύρω μας τελευταία. Επίσης, μία σημαντική παράμετρος είναι και οι ώρες που ξοδεύει ένα παιδί στο διαδίκτυο. Όμως, όταν έχουμε φορητές συσκευές, δεν μπορούμε πάντα να έχουμε το ποσοτικό κριτήριο».

Η ίδια επισήμανε ότι αν οι γονείς παρατηρήσουν τέτοια φαινόμενα στα παιδιά τους, ως προς τη χρήση του διαδικτύου, μπορούν να τηλεφωνήσουν στη γραμμή υποστήριξης 811815 στο «Π. και Α. Κυριακού» για να λάβουν σχετικές οδηγίες.