Μία μέρα τον μήνα χάνει κάθε εργαζόμενος κάτοικος της Αττικής, για να πάει το πρωί στη δουλειά του, μποτιλιαρισμένος στην κίνηση και στη διαδικασία «πρώτη-νεκρά». Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gpo, για το κυκλοφοριακό στην Περιφέρεια Αττικής και για λογαριασμό των Παραπολιτικών 90,1 FM, οι ερωτώμενοι για τη μετακίνησή τους από το σπίτι στον καθημερινό προορισμό τους, είτε ως οδηγοί είτε με Μέσα Μεταφοράς, δαπανούν -κατά 32%- έως και μία ώρα. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι μετακινούνται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (41%) και ΙΧ αυτοκίνητο (40,7%). Το 35,6% δηλώνει ότι δαπανά στον δρόμο τουλάχιστον μισή ώρα, ενώ ένα 10% χρειάζεται έως και μιάμιση ώρα για να φτάσει στην εργασία του.
Στην ερώτηση «πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;», το 21,9% των ερωτηθέντων απάντησε «καθημερινά», το 18,7% «3-5 φορές την εβδομάδα», το 22,6% «μία ή δυο φορές εβδομαδιαίως», αλλά οι περισσότεροι φαίνεται πως επιλέγουν το δικό τους μέσο: το 29,6% των κατοίκων της Αττικής χρησιμοποιεί τις δημόσιες συγκοινωνίες σπάνια και το 6,7% ποτέ.
ΤΟ ΜΕΤΡΟ
Όσοι, πάντως, χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, προτιμούν το μετρό (73,4%) ή κάποιο λεωφορείο (55,3%). Λιγότεροι μετακινούνται με τρόλεϊ (13,3%) ή προαστιακό σιδηρόδρομο (10,7%). Ουραγός το τραμ, το οποίο χρησιμοποιεί μόνο το 9,1% των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών. Άλλωστε, με την ίδια κατάταξη αξιολογούν και την αποτελεσματικότητα κάθε μέσου: θετικά ή μάλλον θετικά για το μετρό απαντά το 79,1%, για τα λεωφορεία το 30,6%, για το τρόλεϊ το 23,5%. Παράδοξο είναι ότι το τραμ, που έρχεται τελευταίο στις προτιμήσεις των επιβατών, αξιολογείται πάντως θετικά ή μάλλον θετικά από το 27,8% των ερωτηθέντων.
Τα κυριότερα μειονεκτήματα των αστικών συγκοινωνιών στην Αττική φαίνεται πως είναι η συχνότητα των δρομολογίων (45,6%), η καθαριότητα και συντήρηση των οχημάτων (44,9%), η καθυστέρηση ή ακύρωση δρομολογίων (38,2%), η κάλυψη των περιοχών της περιφέρειας από δρομολόγια (23,7%) και η ασφάλεια κατά τη χρήση (20,6%). Άλλωστε, το 76,4% δηλώνει ότι, αν ήταν πιο γρήγορα και πιο συνεπή, θα χρησιμοποιούσε συχνότερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Πάντως, η γενική αξιολόγηση των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής δεν φαίνεται να είναι θετική. Μόλις το 13,1% αξιολογεί θετικά τα ΜΜΜ της Περιφέρειας, το 34,2% μάλλον θετικά, το 32,9% μάλλον αρνητικά και το 15,9% αρνητικά. Μάλιστα το 33,2% θεωρεί ότι με την πάροδο των ετών η ποιότητα των αστικών συγκοινωνιών έχει επιδεινωθεί ή μάλλον επιδεινωθεί, ενώ μόνο ένα 36,5% θεωρεί ότι τα τελευταία χρόνια τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν βελτιωθεί ή μάλλον βελτιωθεί.
nkaramanou@gmail.com