Περισσότερες από τις μισές γυναίκες (52%) στη χώρα μας δεν έχουν σταθερή παρακολούθηση από γιατρό για έλεγχο μαστού. Την ίδια ώρα, το 50,5% των γυναικών εντόπισε το πρόβλημα κατά τον προληπτικό έλεγχο μαστού μέσω μαστογραφίας, υπερήχου ή κλινικού ελέγχου. Σε ποσοστό 81,2% οι γυναίκες με ύποπτο εύρημα είχαν γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς δήλωσαν πως ενήργησαν όσο πιο σύντομα χρειαζόταν. Ωστόσο, όταν αναζήτησαν Φροντίδα Υγείας ανέφεραν προβλήματα στην πρόσβαση, συγκεκριμένα με τη λίστα αναμονής για ιατρικό ραντεβού (29,7%), την έλλειψη σχετικής ιατρικής ειδικότητας στον τόπο διαμονής τους (19,0%), αλλά και τη μεγάλη απόσταση του ιατρείου/νοσοκομείου/Κέντρου Υγείας από τον τόπο κατοικίας τους (23%).
Αυτά τα ευρήματα προκύπτουν από την έρευνα «Το ταξίδι των ασθενών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα: 10 χρόνια μετά», στην οποία συμμετείχαν 552 γυναίκες που είχαν νοσήσει από πρώιμο ή και τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου του 2019 έως την 30ή Ιουνίου του 2023 και των οποίων η διάγνωση και οι θεραπείες είχαν γίνει στην Ελλάδα.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής», με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Κώστα Αθανασάκη, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ).