Αποκλείοντας τη δηλητηρίαση από κεταμίνη ως αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη εμφανίστηκαν στο δικαστήριο ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης και ο παθολογοανατόμος Ανδρέας Καραμέρης, που κλήθηκαν ως μάρτυρες ειδικών γνώσεων από την πλευρά της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Από το πρώτο λεπτό της κατάθεσής του ο Χρήστος Κραββαρίτης εξέφρασε τη
διαφωνία του με την ιατροδικαστική προσέγγιση του Σωτήρη Μπουζιάνη, λέγοντας πως ο συνάδελφός του «πετάει σε άλλους το μπαλάκι». Όπως εξήγησε, «το παιδί ήταν τόσο επιβαρημένο… ήταν παράλυτο, είχε περάσει τόσα οργανικά προβλήματα… Το προσδόκιμο ζωής του ήταν πολύ περιορισμένο. Πρέπει να πω ότι σε αυτή την περίπτωση δεν τηρήθηκαν οι συνήθεις ιατροδικαστικές πρακτικές. Ο κ. Μπουζιάνης, τον οποίο σέβομαι απεριόριστα, έκανε μια ιατροδικαστική που πετάει το μπαλάκι σε άλλους. Δεν έκανε δική του εκτίμηση, αλλά έκανε ένα copy paste της ιστοπαθολογικής έκθεσης. Έβαλε σε κάθε όργανο ό,τι λέει ο παθολογοανατόμος, δεν εξέφρασε δική του άποψη».
«Μήλα με πορτοκάλια»
Αιχμές άφησε και για τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, σημειώνοντας ότι η «ιστολογική δεν βγάζει συμπέρασμα και μας αφήνει στα τυφλά», ενώ σχετικά με την τοξικολογική σημείωσε: «Η κ. Λευκίδου έκανε μια τοξικολογική και βγάζει το συμπέρασμα της κεταμίνης, για την οποία κάνει έναν σχολιασμό περί θανατηφόρας δόσης, χρησιμοποιώντας παραδείγματα που δεν ταιριάζουν. Συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια. Εδώ έχουμε βρέφος και μιλά για περιπτώσεις ενηλίκων».
Ο μάρτυρας εστίασε στα φάρμακα που έπαιρνε η Τζωρτζίνα, κάνοντας λόγο για «κοκτέιλ ναρκωτικών που παίρνουν οι τοξικομανείς», ενώ σχολιάζοντας το εύρημα της κεταμίνης εξήγησε πως πρόκειται για μια ουσία που «θορυβεί». «Δεν τη βρίσκουμε εύκολα, είναι ένα καμπανάκι γιατί είναι ναρκωτικό που δρα ύπουλα και δεν το αντιλαμβάνεσαι. Θεωρώ ότι εδώ όμως δεν προκάλεσε τον θάνατο. Είναι τόσα τα φάρμακα που έπαιρνε, τόσες οι αλλοιώσεις, τόσα τα προβλήματα… Μιλάμε για έναν μη υγιή οργανισμό».
Κατά τον κ. Κραββαρίτη, αιτία θανάτου του παιδιού είναι το «οξύ πνευμονικό οίδημα, συνεπεία πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων». «Έχει διττή βάση: την πολυοργανική έκπτωση και τις συνθήκες πνευμονοπάθειας και των τόσων φαρμάκων που έπαιρνε. Η κεταμίνη όπως χορηγήθηκε ήταν μια ουσία που χορηγήθηκε παραπλεύρως, χωρίς να σχετίζεται με το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη ως σοβαρό υπόβαθρο για το αποτέλεσμα. Η ασθενής είχε αναπνευστική δυσχέρεια και πολυοργανική έκπτωση», είπε και κατέληξε: «Δεν θα έλεγα ποτέ ως αιτία τη δηλητηρίαση. Δεν υπάρχουν ευρήματα συμβατά με δηλητηρίαση», είπε εμφατικά ο μάρτυρας.
Νωρίτερα, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο παθολοανατόμος Ανδρέας Καραμέρης, από τον οποίο ζητήθηκε η εκτίμηση των ιστολογικών εξετάσεων της μικρής Τζωρτζίνας.
«Όταν το παραλάβαμε, μας έκανε εντύπωση ότι είχε μικρό βάρος ο εγκέφαλος. Είναι εντός ορίου, αλλά προς τα κάτω. Το ίδιο και η παρεγκεφαλίδα. Παρατηρήθηκε οίδημα, ο εγκέφαλος είχε μέσα υγρό περισσότερο από το αναμενόμενο», ανέφερε και έκανε ειδική μνεία στο βάρος της καρδιάς, σημειώνοντας ότι «δεν ήταν καθόλου εντός ορίων, εγώ δεν έχω ξαναδεί καρδιά με βάρος 47 γραμμάρια».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το παιδί πέθανε από την καρδιά του», αλλά εκτίμησε ότι «οι εγκεφαλικές αλλοιώσεις έχουν σημασία. Θα μπορούσε να συνδυαστεί με επιληπτικές κρίσεις, αν είχαμε διακοπή νευρώνων».
Ερωτήσεις δέχτηκε ο μάρτυρας και από την υπεράσπιση της κατηγορουμένης, κατά τη διάρκεια των οποίων απέκλεισε το ενδεχόμενο της ασφυξίας του παιδιού, ενώ υπογράμμισε πως η Τζωρτζίνα δεν είχε εικόνα δηλητηρίασης. «Εγώ δεν θα έγραφα σε καμία περίπτωση για θάνατο λόγω δηλητηρίασης», είπε, χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια «ριψοκίνδυνο» το συμπέρασμα ότι ο θάνατος προήλθε από κεταμίνη.