Δύο εβδομάδες μετά το τέλος της επέλασης του «Daniel» στη Θεσσαλία, σταδιακά και με κοπιαστικό τρόπο επιστρέφει η κανονικότητα στις ζωές των ανθρώπων που επλήγησαν. Οι δρόμοι επισκευάζονται, η εθνική οδός άνοιξε και για τα φορτηγά, οι γέφυρες ξαναστήνονται και το πόσιμο νερό επανέρχεται στις βρύσες των περιοχών όπου ήταν κομμένο για μέρες.
Στην Πύλη Τρικάλων τοποθετήθηκε από τον Στρατό μεταλλική γέφυρα τύπου Μπέλεϊ ανοίγματος 120 ποδών, από την οποία μπορούν να περάσουν οχήματα έως 10 τόνων. Πρόκειται για μία προσωρινή αλλά αναγκαία λύση, καθώς αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Πύλης-Στουρναραίικων. Σημειώνεται ότι στις 6.00 το πρωί της Πέμπτης δόθηκε στην κυκλοφορία η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης και για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων.
Την ίδια ώρα, πόσιμο και κατάλληλο για κατανάλωση κρίθηκε επιτέλους το νερό στον Βόλο την Τετάρτη, έπειτα από 16 μέρες, με εξαίρεση πέντε περιοχές. Οι εξαιρέσεις αφορούν τις τοπικές κοινότητες Μακρινίτσας, Δράμας, Χανίων, Ιωλκού και Πορταριάς, για τον λόγο ότι σε αυτές τις περιοχές δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη το σύστημα χλωρίωσης. Επίσης, έγινε η επισήμανση ή μάλλον η σύσταση προς κάποιες ομάδες ατόμων, τους υπερτασικούς για παράδειγμα, να μην προβαίνουν σε πόση του νερού για λόγους που αφορούν την υγεία τους.
Στο μεταξύ, ενδεικτικό της υπομονής που πλέον έχει εξαντληθεί είναι ένα περιστατικό στα Τρίκαλα, όπου εξοργισμένοι κάτοικοι ξυλοκόπησαν τον πρόεδρο χωριού του νομού για τα εμφιαλωμένα νερά! Σύμφωνα με το trikalanews, προκλήθηκε παρεξήγηση μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τον σωστό διαμοιρασμό των εμφιαλωμένων νερών που διατίθενται από δωρεές. Σημειώνεται ότι έγιναν μηνύσεις εκατέρωθεν για το επεισόδιο.
Στο Πήλιο οι κάτοικοι του οικισμού Πλατανιά πήγαν στον εισαγγελέα, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων προστασίας για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα, την υγεία και την ιδιοκτησία τους. Το συγκεκριμένο χωριό έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές, ενώ έχουν καταστραφεί οι υποδομές του σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως παρουσιάζεται στο ποτάμι, όπου έχουν καταστραφεί τα τοιχία στήριξης του ρέματος. Η γέφυρα έχει καταρρεύσει και φράζει την εκβολή του ποταμιού, το οποίο ρέει πλέον δίπλα στα σπίτια.
Τέλος, 46 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 104 νέες λοιμώξεις αναπνευστικού καταγράφηκαν χθες στην περιοχή της Θεσσαλίας. Οκτώ ήταν οι νέες νοσηλείες γαστρεντερίτιδας και 14 οι νέες νοσηλείες λόγω λοίμωξης αναπνευστικού, ενώ πέντε πιθανά κρούσματα λεπτοσπείρωσης εξετάζονται εργαστηριακά (τρία στη Λάρισα και δύο στην Καρδίτσα). Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα τυχαίο εύρημα καμπυλοβακτηρίου στη Μαγνησία. Αναφορικά με το νερό, είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση στην τοπική κοινότητα Ζαϊμίου. Καρδίτσας.
Η Κάρλα είναι πλέον η μεγαλύτερη λίμνη
Η κακοκαιρία «Daniel» άλλαξε και τον γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας, καθώς δεν είναι πλέον η Τριχωνίδα η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας αλλά η Κάρλα, αφού τα νερά από τις πλημμύρες αύξησαν σημαντικά τη στάθμη της.Σύμφωνα με τη σελίδα στο Facebook «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ», οι πλημμύρες ξαναδημιούργησαν τη λίμνη, η οποία είχε αποξηρανθεί το 1962. «Προσοχή: Η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας δεν είναι πλέον η Τριχωνίδα!», αναφέρεται στην ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφία, η οποία προέρχεται από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel 3 τραβηγμένη στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν επικρατούσε λιακάδα.
Αυτοψία σε αρχαιολογικούς χώρους από τη Μενδώνη
Αυτοψία σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, καθώς και σε υπό εξέλιξη έργα, που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel», πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας. «Πραγματοποιήσαμε ευρείες συσκέψεις για τις ζημίες που προκάλεσε η νεροποντή ‘‘Daniel’’ στους αρχαιολογικούς χώρους, στα ιστάμενα μνημεία και στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείου του Βόλου. Οι ζημίες, αν και εκτεταμένες σε κάποιες περιπτώσεις, είναι απολύτως αναστρέψιμες»,