Την ενεργοποίηση της νέας υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ., Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ανακοίνωσε νωρίς χθες το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ένα μόλις 24ωρο μετά τη διαρροή στο διαδίκτυο των ονομάτων των αστυνομικών που θα την απαρτίζουν.
Διεθνής εμπειρία
«Προχωρήσαμε στη σύσταση, για πρώτη φορά, στη χώρα μας μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας με αποκλειστικό αντικείμενο την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος», τόνισε σε ανακοίνωση του ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως η «διαμόρφωση της ΔΑΟΕ βασίστηκε στην εμπειρία αντίστοιχων υπηρεσιών άλλων χωρών και στις συστάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ. Η νέα διεύθυνση, η οποία συντονίζεται, κατευθύνεται και ελέγχεται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την εποπτεία των εισαγγελικών Αρχών, αποτελεί καθοριστικό βήμα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα».
Στη νέα υπηρεσία θα υπάγονται οι υποδιευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών, Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας, Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων και Διοικητικής Υποστήριξης. Τα ονόματα των 554 αστυνομικών που θα κυνηγούν το οργανωμένο έγκλημα ωστόσο, ένα μόλις 24ωρο νωρίτερα είχαν διαρρεύσει σε ιστοσελίδα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως να πρόκειται για «παιχνίδια» δυσαρεστημένων εν ενεργεία αστυνομικών, οι οποίοι είτε ήθελαν να πλήξουν την αξιοπιστία της νέας υπηρεσίας είτε δεν επελέγησαν να συμμετάσχουν στη νεοϊδρυθείσα υπηρεσία.
Μέτρα ασφαλείας
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις ζήτησαν από το υπουργείο να λάβει μέτρα για την ασφάλεια των εκτεθειμένων συναδέλφων τους, ζητώντας να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αλλαγής προσώπων, με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διαμέσου της εκπροσώπου του, Κωνσταντίας Δημογλίδου, να επισημαίνει πως «δεν αλλάζει τίποτε, η υπηρεσία θα λειτουργήσει κανονικά χωρίς να τίθεται θέμα αλλαγών των αστυνομικών των οποίων τα ονόματα διέρρευσαν». Ανάλογη διαρροή ονομάτων μυστικών αστυνομικών δεν έχει γίνει ξανά, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να έχει αναλάβει ήδη δράση εξετάζοντας ποιος κρύβεται πίσω από τη διαρροή των 554 ονομάτων αλλά και τους λόγους που προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση. Το ουσιώδες όμως, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, είναι πως το έγγραφο που διέρρευσε είχε σταλεί σε πολλές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς να έχει διαβάθμιση ασφαλείας, με αποτέλεσμα αυτό να διαρρεύσει σε ομάδες αστυνομικών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν ένα απλό έγγραφο.
Αστυνομικοί που συμμετέχουν στη νεοϊδρυθείσα υπηρεσία σχολίαζαν στην «Α» πως «κάποιοι συνάδελφοι τους έπαιξαν με την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους», ελπίζοντας πως οι υπεύθυνοι της διαρροής θα εντοπιστούν και θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία τους. «Δεν μας ενδιαφέρει επ’ ουδενί αν πρόκειται για λάθος ή αν κάποιοι θεώρησαν τη δημοσίευση “αποκλειστικές πληροφορίες”, το μόνο που μας αφορά είναι η κατάληξη», ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους τα συνδικαλιστικά σωματεία χαμηλόβαθμων και υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.