Νέο περιβαλλοντικό τέλος ύψους 10 έως 15 λεπτών θα κληθούν να καταβάλλουν οι καταναλωτές από τα τέλη του 2025 για τα πλαστικά μπουκάλια νερού και τα κουτάκια αλουμινίου! Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων και την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας, που κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων» γίνονται στο πλαίσιο σημαντικών δράσεων για την κυκλική οικονομία και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.
Στόχος είναι να ακολουθήσει η Ελλάδα την ευρωπαϊκή πορεία, να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης και να μειωθεί ο όγκος των συσκευασιών μιας χρήσης. Για τη διευκόλυνση των καταναλωτών προβλέπονται περίπου 15.000 σημεία επιστροφής, όπου οι καταναλωτές θα επιστρέφουν τις φιάλες και θα εισπράττουν το αντίτιμο της εγγυοδοσίας. Η λογική είναι ο καταναλωτής να πληρώνει ένα πρόσθετο αντίτιμο ως εγγύηση κατά την αγορά του προϊόντος, το οποίο θα του αποδίδεται με τη μορφή κουπονιού με την επιστροφή της άδειας συσκευασίας στα συγκεκριμένα σημεία.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου «από την 1η Δεκεμβρίου 2025 εφαρμόζεται σύστημα επιστροφής εγγύησης για: α) πλαστικές φιάλες ποτών μιας χρήσης έως και 3 λίτρα και β) μεταλλικούς περιέκτες ποτών μιας χρήσης έως και 3 λίτρα. Οι υπόχρεοι παραγωγοί συσκευασίας ποτών οργανώνουν ένα ενιαίο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) αποβλήτων συσκευασιών πανελλαδικής εμβέλειας, για την εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης για τις εν λόγω συσκευασίες, προκειμένου να επιτύχουν τους ποσοτικούς στόχους της ανακύκλωσης (…)».
Για τους μικρούς δήμους (νησιωτικούς και ορεινούς κάτω των 10.000 κατοίκων) προβλέπεται η δημιουργία μίας υπηρεσίας χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων. Παράλληλα, τίθενται οι βάσεις για τη δημιουργία ισχυρών φορέων διαχείρισης αποβλήτων σε Περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα, για την ορθότερη διαχείριση και ιχνηλασιμότητα των αποβλήτων, προβλέπονται κυρώσεις σε βάρος των οργανισμών και των επιχειρήσεων που δεν καταχωρίζουν τα στοιχεία τους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων και δεν υποβάλλουν εκθέσεις αποβλήτων.
Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα θαλάσσιας μεταφοράς, όταν προκύψει ανάγκη, του συνόλου των χωριστά συλλεγέντων ανακυκλώσιμων υλικών και όχι μόνο των ρευμάτων αποβλήτων που εμπίπτουν γενικότερα στην εναλλακτική διαχείριση του νόμου 4819/2021. Έτσι, ρεύματα αποβλήτων όπως έντυπο χαρτί, κλωστοϋφαντουργικά και άλλα, τα οποία δεν εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση, θα μπορούν να μεταφερθούν και διά θαλάσσης.