Έναρξη συνεργασίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – BlackLight με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

17:42 - 16 Οκτώβριος 2024

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού χθες και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επισκέφθηκε το ειδικό νοσοκομείο της Αθήνας «Ανδρέας Συγγρός», όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Δημήτρη Σηφάκη. Οι δύο άνδρες συζήτησαν ζητήματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις υγειονομικές δομές όλης της χώρας καθώς και την προώθηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η 15η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού από το 1964, από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον. Η ιστορία του θεσμού ξεκινά μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Ρίτσαρντ Χούβερ, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Βιωματικό πρόγραμμα με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Την ίδια στιγμή, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε χθες την έναρξη της συνεργασίας του με την BlackLight, την κοινωνική επιχείρηση που ιδρύθηκε από τυφλά άτομα, για την υλοποίηση του προγράμματος «Μαθαίνω Χωρίς να Βλέπω» σε σχολεία της Κρήτης. Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα έχει ως βασικό σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με την τυφλότητα, την καλλιέργεια μιας συμπεριληπτικής νοοτροπίας και κατ’ επέκταση την καταπολέμηση των φαινομένων σχολικού αποκλεισμού παιδιών με αναπηρία.

O υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Δημήτρη Σηφάκη

Πρόκειται για ένα πολυαισθητηριακό βιωματικό εργαστήριο για παιδιά κάθε σχολικής βαθμίδας, όπου οι μαθητές, μεταξύ άλλων, μπαίνουν στη θέση ενός τυφλού ατόμου, φορώντας μάσκες σκίασης, με τις οποίες καλούνται να κινηθούν, να επικοινωνήσουν, να παίξουν και να μάθουν. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι 2.000 μαθητές και μαθήτριες από 20 σχολεία του Νομού Ηρακλείου να αναπτύξουν κουλτούρα κατανόησης και αποδοχής στην τυφλότητα και τη διαφορετικότητα μέσα από το παιχνίδι και βιωματικές δράσεις.