Έξαρση της σχολικής βίας έχει πυροδοτηθεί, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι από τις 9.000 συλλήψεις ανηλίκων, που έκανε γνωστό ότι έχουν γίνει από τις αρχές του έτους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μέσω του Παραπολιτικά 90,1 FM, μόλις 3.500 εκδικάστηκαν ή είναι σε εξέλιξη. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν κυρίως ήπια παραβατική συμπεριφορά.
«Τα βαρέα αδικήματα, παρά την αύξησή τους, δεν είναι κυρίαρχα, γι’ αυτό και το ζήτημα των συλλήψεων θα πρέπει να εξετάζεται διαφορετικά – και σίγουρα με τρόπο που δεν στιγματίζει τα παιδιά», δήλωσε η Ευτυχία Κατσιγαράκη, δρ. Εγκληματολογίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Στόχος είναι το παιδί-δράστης να κατανοήσει τι έκανε στο θύμα και να βοηθηθεί στην επανένταξη», σημείωσε η κ. Κατσιγαράκη σε ημερίδα, με τίτλο «Σκιαγραφώντας τη νεανική παραβατικότητα», που οργάνωσε το Μητροπολιτικό Κολλέγιο.
Ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, πρόεδρος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και της Ακμής, σημείωσε ότι η εκδήλωση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού, σημειώνοντας πως «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ελήφθη λόγω της εκτεταμένης, πλέον, παραβατικότητας, ειδικότερα μεταξύ των μαθητών Γυμνασίου». Ο Γιάννης Πανούσης, ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ, υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η δημιουργία ενός αξιακού παρονομαστή, που σήμερα εντοπίζεται στο τρίπτυχο «σεξ, περιπέτεια, χρήμα» – ένα τρίπτυχο που καθορίζει τη ζωή των νέων και τείνει πλέον να αποτελέσει στοιχείο πολιτισμικό.