Η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ακόμα και για διάστημα τριών ετών αργότερα στα άτομα με ή χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, τα οποία δεν είναι εμβολιασμένα κατά του νέου κορωνοϊού, γεγονός το οποίο αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την αξία και τη σημασία του εμβολιασμού κατά του ιού.
Η παραπάνω διαπίστωση αναφέρεται σε έρευνα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η έρευνα αφορούσε ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι είχαν νοσήσει πριν από τη χρονική περίοδο στην οποία τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού έγιναν ευρέως διαθέσιμα στους πληθυσμούς, δηλαδή πριν από το 2021.
Όπως εντοπίστηκε, ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου που συνδέεται με τη μόλυνση COVID-19 ήταν συγκρίσιμος με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως ο διαβήτης τύπου 2, η περιφερική αρτηριακή νόσος και η καρδιαγγειακή νόσος, πάντα στους ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του ιού. Ο κίνδυνος ήταν σημαντικά υψηλότερος για τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν: ήταν υπερδιπλάσιος στους ενήλικες που είχαν νοσήσει με COVID-19, αλλά σχεδόν τετραπλάσιος σε όσους νοσηλεύτηκαν, σε σύγκριση με άτομα χωρίς ιστορικό μόλυνσης.
Περαιτέρω γενετική ανάλυση αποκάλυψε επίσης ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν περίπου 65% υψηλότερος στους ενήλικες με ομάδες αίματος διαφορετικές από 0, δηλαδή με ομάδες αίματος Α, Β ή ΑΒ.
Σύμφωνα πάντως με όσα δηλώνει στην «Α» ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (και βουλευτής Σάμου με τη ΝΔ), Χριστόδουλος Στεφανάδης, «η εν λόγω μελέτη είναι ιδιαιτέρου επιστημονικού κύρους και εγκυρότητας και αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές συνηγορίες υπέρ του εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού, δεδομένου ότι όλοι οι κίνδυνοι, τους οποίους επισημαίνει η μελέτη, ανακύπτουν σε ασθενείς με COVID-19 πριν από τη θέση των εμβολίων σε διαθεσιμότητα. Η μελέτη αποτελεί άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στους αντιεμβολιαστές και τους σχετικούς συνωμοσιολόγους».
Από τη δική του πλευρά, ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει στην «Α» ότι «απαιτείται να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα προκειμένου να δούμε αν η νόσηση από COVID-19 εξακολουθεί και σήμερα, με τα νέα παθογόνα, να προκαλεί αυτά τα κλινικά αποτελέσματα, αλλά και για να διαπιστώσουμε την προστασία την οποία προσφέρει ο εμβολιασμός, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις».