Αναστάτωση προκλήθηκε στις εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο κτίριο Γ΄, όταν το βράδυ της Δευτέρας… έπεσε ένα από τα ασανσέρ, κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο και γεμίζοντας τον χώρο με καπνούς και σκόνη! Οι φοιτητές «πάγωσαν» από τον τρόμο, καθώς από καθαρή τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός, ενώ στο κτίριο όπου μένουν περίπου 300 άτομα έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Το περιστατικό έγινε γύρω στις εννέα το βράδυ, όταν κάποιο από τα παιδιά κάλεσε το ασανσέρ να κατέβει, αλλά εκείνο λόγω βλάβης σταμάτησε μεταξύ τρίτου και τετάρτου ορόφου. Ο κρότος προκλήθηκε από την πτώση εξαρτημάτων, αλλά ευτυχώς τα φρένα λειτούργησαν και η καμπίνα σταμάτησε. Όπως λένε οι φοιτητές, δεν είναι η πρώτη φορά που χαλάνε οι ανελκυστήρες, με τους ίδιους να έχουν ζητήσει επανειλημμένως την επιδιόρθωσή τους.
«Αν βρισκόταν κάποιος από εμάς εκείνη την ώρα μέσα στο ασανσέρ, θα μπορούσαμε να τραυματιστούμε πολύ σοβαρά ή ακόμα και να χάσουμε τη ζωή μας», είπε στην «Απογευματινή» η Ελεάννα, φοιτήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ενώ απηύθυνε έκκληση για συντήρηση των ασανσέρ, γιατί -όπως είπε χαρακτηριστικά- «κάποια στιγμή θα γίνει το κακό».
Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, το οποίο ξεκίνησε έρευνα για να διευκρινιστούν τα αίτια της πτώσης και να αποδοθούν ευθύνες. Σύμφωνα με την πρόεδρο Άννα Ροκοφύλλου, η εταιρεία OTIS έχει την υποχρέωση να συντηρεί -και το πράττει- τους ανελκυστήρες στις εστίες αρμοδιότητας ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Παράλληλα, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, ανέφερε πως «ανεξάρτητα από το περιστατικό αυτό, η ενίσχυση της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των υποδομών των φοιτητικών εστιών αποτελεί διαχρονικό αίτημα του ιδρύματος και προτεραιότητα της παρούσας πρυτανικής Αρχής».
Σε πρόσφατες αυτοψίες στις πολυώροφες εστίες του ΑΠΘ, που χτίστηκαν στη δεκαετία του ’60, καταγράφηκαν αμέτρητα προβλήματα. Δωμάτια με μούχλα, ορθάνοιχτοι ηλεκτρικοί πίνακες, μισοχαλασμένες κοινόχρηστες τουαλέτες και ντουζιέρες, ενώ είχε καταγγελθεί ότι μπαίνουν άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο και πηγαίνουν στην ταράτσα, όπου γίνεται χρήση και διακίνηση ναρκωτικών.
ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Η κυβέρνηση ήδη τρέχει το σχέδιο για το νέο μοντέλο στέγασης των φοιτητών, που προβλέπει τη δημιουργία φοιτητικών εστιών σε όλη τη χώρα, ώστε σύντομα να αποτελούν παρελθόν οι εικόνες «ερειπίων» αλλά και η φάμπρικα των υπενοικιάσεων δωματίων σε φοιτητικές εστίες. Τα έργα προωθούνται με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης για ελληνικά πανεπιστήμια.
Η πρώτη έγκριση έγινε για εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ χθες ανακοινώθηκε από το ΥΠΟΙΚ το ισχυρό ενδιαφέρον έξι εταιρειών για την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών 750 κλινών στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα.