Τα τέσσερα σενάρια της νέας πανδημίας από τον Σωτήρη Τσιόδρα

17:44 - 2 Οκτωβρίου 2024

Στη μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας πανδημίας αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Πανελλήνια Συνάντηση για το AIDS, τις Ηπατίτιδες, τα Αναδυόμενα Νοσήματα και τις Εξαρτήσεις. Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες που καθοδήγησαν την Ελλάδα τους πρώτους μήνες της «έκρηξης» του κορωνοϊού, τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας υγειονομικής κρίσης που θα έχει επιπτώσεις συγκρίσιμες με αυτές της πανδημίας της COVID-19.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι στο μέλλον θα υπάρξει μια νέα πανδημία, αλλά παραμένει άγνωστο ποιο παθογόνο θα είναι αυτό που θα την προκαλέσει και πόσο σοβαρή θα είναι. «Δεν έχει σημασία ποια μέτρα λαμβάνονται στις πύλες εισόδου των χωρών, η διάδοση θα είναι ραγδαία», επισήμανε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιθανότητα να βιώσει κάθε άνθρωπος στη ζωή του μια πανδημία φτάνει το 38%, ενώ κάθε 4-5 χρόνια εμφανίζεται ένα νέο παθογόνο, το οποίο δημιουργεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει συγκροτήσει μια επιτροπή που εδώ και 10 μήνες εργάζεται για την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου ώστε η χώρα να μπορεί να ανταποκριθεί σε πανδημικές καταστάσεις. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ περιλαμβάνει τέσσερα σενάρια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου που θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία:

– Πρώτο είναι το «πράσινο επίπεδο», που σημαίνει κανονική λειτουργία του συστήματος Υγείας.

– Δεύτερο είναι το «κίτρινο επίπεδο», που αναφέρεται σε νόσο ήπιας σοβαρότητας με μικρή θνητότητα (όπως η γρίπη H1N1), όπου οι κλίνες στις ΜΕΘ θα λειτουργούν στο 40%-50% της δυναμικότητάς τους.

– Τρίτο είναι το «πορτοκαλί επίπεδο», που αφορά νόσο μεγάλης σοβαρότητας (όπως η COVID-19), όπου το σύστημα Υγείας θα δεχθεί μεγάλη πίεση και η λειτουργία των ΜΕΘ θα βασιστεί στα δεδομένα της πρόσφατης πανδημίας.

– Τέλος, το «κόκκινο επίπεδο» αφορά νόσο πολύ μεγάλης σοβαρότητας με θνητότητα μεγαλύτερη κατά 20% από την COVID-19, όπου οι ΜΕΘ θα λειτουργούν με αυξημένη δυναμικότητα κατά 40% σε σχέση με το «πορτοκαλί επίπεδο».