Τα στοιχεία από την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr του υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνουν την αύξηση της μαθητικής παραβατικότητας από τον περασμένο Απρίλιο. Παράλληλα, όμως, το υπουργείο μέσω της εφαρμογής δίνει άμεσα λύσεις στο πρόβλημα, ενώ επιπλέον τοποθετεί και περισσότερους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία.
«Διαρκής μάχη»
«Η μάχη απέναντι στον σχολικό εκφοβισμό είναι διαρκής και άρχισε να φέρνει αποτελέσματα», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, και πρόσθεσε: «Οι γονείς και οι μαθητές δεν φοβούνται πια να μιλήσουν». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
– Στην πλατφόρμα stop-bullying έχουν υποβληθεί 407 αναφορές. Εξετάζονται μία προς μία και δίνεται λύση είτε μέσα στο σχολείο είτε στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή που ενεργοποιείται στα πιο σοβαρά περιστατικά.
– Στην εφαρμογή του νέου κανονισμού λειτουργίας των σχολείων οι εκπαιδευτικοί «αγκάλιασαν» την απαγόρευση των κινητών, τα οποία χρησιμοποιούνταν και σαν εργαλεία καταγραφής περιστατικών bullying. Ήδη έχουν επιβληθεί 813 αποβολές έως τις 29 Σεπτεμβρίου.
– Από τους περίπου 360 μόνιμους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που ήταν πριν από πέντε χρόνια, πλέον αγγίζουν τις 4.800 και θα ενισχύονται διαρκώς, ενώ κάθε χρόνο προσλαμβάνονται περίπου 2.000 αναπληρωτές.
Η συντριπτική πλειονότητα των αναφορών στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, που άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο, έχει υποβληθεί από γονείς, ενώ μοιρασμένες είναι αριθμητικά οι αναφορές των περιστατικών που αφορούν τη Δευτεροβάθμια και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην πλατφόρμα από τον Απρίλιο του 2024 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024 έχουν υποβληθεί συνολικά 407 αναφορές. Από αυτές, το 53% αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το 47% την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον, οι 359 αναφορές υπεβλήθησαν από γονείς και οι 48 από μαθητές.
Σχετικά με τις αναφορές που υπεβλήθησαν από γονείς, 134 είναι υποθέσεις που έκλεισαν, καθώς έγινε πλήρης διαχείριση σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και οι 40 είναι σε διαδικασία παιδαγωγικής παρέμβασης, με βάση τα πρωτόκολλα παρέμβασης. Ακόμη, οι 13 είναι εντός αρμοδιότητας πλατφόρμας και πρόκειται να ξεκινήσει η διαχείρισή τους σύντομα, ενώ 61 αναφορές έχουν υποβληθεί χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαχείρισή τους.
Σχετικά με τις αναφορές που έγιναν από μαθητές, από τις 48 συνολικά οι 21 υποθέσεις θεωρούνται κλειστές, καθώς έγινε πλήρης διαχείριση σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και μία είναι αυτή τη στιγμή σε διαδικασία παιδαγωγικής παρέμβασης. Επιπλέον, 4 αναφορές είναι εντός αρμοδιότητας πλατφόρμας και πρόκειται να ξεκινήσει η διαχείρισή τους άμεσα και 8 αναφορές έχουν υποβληθεί χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμα η διαχείρισή τους.
Είδος κακοποίησης
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τις 407 αναφορές που έχουν υποβληθεί: το 77% αφορά ψυχολογικό bullying, το 48% αφορά κοινωνικό bullying, το 56% αφορά σωματικό bullying και το 18% αφορά ηλεκτρονικό/διαδικτυακό bullying.
Σε όλα σχολεία υπηρετούν σήμερα σχεδόν 4.800 μόνιμοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ κάθε χρόνο προσλαμβάνονται επιπλέον αναπληρωτές. Για φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, έχουν προσληφθεί 761 ψυχολόγοι και 760 κοινωνικοί λειτουργοί και υπολογίζεται ότι θα προσληφθούν άλλοι 1.000 αναπληρωτές των ειδικοτήτων αυτών, εκ των οποίων τα 2/3 είναι ψυχολόγοι.
Κοινωφελής εργασία, αθλητισμός και πολιτισμός η «θεραπεία»
Υποχρεωτική συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για τους ανήλικους που παραβατούν θα προβλέπει υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα. Σύμφωνα με αυτή, τα παιδιά που κάνουν παραβατικές πράξεις θα δικάζονται όπως προβλέπει ο νόμος, ωστόσο η ποινή που θα τους επιβάλλει το δικαστήριο θα αφορά την υποχρεωτική συμμετοχή τους σε αθλητικές εκδηλώσεις και σε πολιτιστικούς συλλόγους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η συγκεκριμένη απόφαση ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας με ειδικούς, οι οποίοι επισήμαναν ότι οι δραστηριότητες αυτές δρουν ευεργετικά στα παιδιά που παρουσιάζουν επιθετικότητα. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη συμμετοχή των μεγάλων ΠΑΕ, μεταξύ των οποίων ο Ολυμπιακός. Σημειώνεται ότι στην υπουργική απόφαση προβλέπεται και η συμμετοχή των ανηλίκων σε κοινωφελείς εργασίες σε δήμους, ιδρύματα, νοσοκομεία και λοιπά.