Άσχημα είναι τα νέα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των Ελληνόπουλων, καθώς ένα στα τέσσερα παιδιά, δηλαδή περίπου το 25%, δεν τρώει πρωινό κάθε μέρα, ενώ η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται δραστικά με την ηλικία. Επίσης, μόλις το 20,3% των γονέων θεωρούν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο, δύο στους τρεις γονείς αξιολογούν ως κανονικό το βάρος των παιδιών τους, ενώ είναι γνωστός ο… πρωταθλητισμός της χώρας μας στην παιδική παχυσαρκία, μεταξύ όλων των χωρών-μελών της ΕΕ.
Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα έρευνας Κοινής Γνώμης που διεξήχθη σε γονείς παιδιών έως 17 ετών, για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας και της UNICEF και παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η έρευνα διεξήχθη πανελλαδικά, στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας από την εταιρεία MARC.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών από τις συστάσεις της υγιεινής διατροφής:
– Ενδεικτικά, μόνο το 42% των παιδιών τρώει φρούτα καθημερινά και μόλις ένα στα τρία (33,3%) καταναλώνει λαχανικά σε ημερήσια βάση. Η συχνότητα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μειώνεται αισθητά καθώς αυξάνεται η ηλικία των παιδιών. Οι έφηβοι 15-17 ετών καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά καθημερινά σε ποσοστά 30% και 28% αντίστοιχα.
– Γαλακτοκομικά (γάλα / γιαούρτι / τυρί) καταναλώνουν καθημερινά τα δύο στα τρία παιδιά και στην ηλικία 15-17 μόλις το ένα στα δύο.
– Με υψηλή συχνότητα (τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα) παιδιά και έφηβοι καταναλώνουν γλυκά/σοκολάτες σε ποσοστό 17%, σφολιατοειδή κρουασάν / κέικ / μπισκότα σε ποσοστό 21,7%.
– Περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα καταναλώνονται πατατάκια / γαριδάκια σε ποσοστό 30%, αναψυκτικά με ζάχαρη σε ποσοστό 17,5% και ενεργειακά ποτά σε ποσοστό 8%, που αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία του παιδιού. Στην ηλικιακή κατηγορία 15-17 η κατανάλωση ενεργειακών ποτών περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα ανέρχεται στο 18%, ενώ συνολικά τα ενεργειακά ποτά καταναλώνουν έστω και αραιότερα ο ένας στους δύο μαθητές λυκείου.
– Στα ελληνικά νοικοκυριά η κατανάλωση κρέατος και παραγώγων του καταγράφεται πιο συχνή από τη συνιστώμενη, εν αντιθέσει με τα όσπρια, που η κατανάλωσή τους καταγράφεται ελλιπής.
– Το 15% των γονέων δηλώνουν πως παραγγέλνουν φαγητό (πίτσα, σουβλάκια κ.λπ.) με συχνότητα μεγαλύτερη της μίας φοράς την εβδομάδα. Συνήθως μία φορά την εβδομάδα παραγγέλνει το 35,4% των νοικοκυριών, ενώ αραιότερα το 41,2%.