Υπόλογοι και οι κακοί γονείς

Αυστηροποίηση ποινών για όσους παραβλέπουν την παραβατικότητα των παιδιών τους προαναγγέλλει ο Χρυσοχοΐδης
17:47 - 27 Σεπτέμβριος 2024

Χειροπέδες σε 37 ανήλικους περνούν καθημερινά οι αστυνομικοί σε ολόκληρη τη χώρα για περιστατικά βίας ανάμεσα σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για τα περιστατικά στα οποία εμπλέκονται ανήλικοι και τα οποία είναι πραγματικά ανησυχητικά. Τα στοιχεία που προβληματίζουν ιδιαίτερα τις Αρχές είναι πως ολοένα και περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν μαχαίρια και αιχμηρά αντικείμενα για να ληστέψουν συνομηλίκους τους ή παιδιά μικρότερης ηλικίας, όπως συνέβη στην περίπτωση της επίθεσης με θύμα μαθητή της Α΄ Γυμνασίου στην Ερμιόνη.

Οι δύο 17χρονοι οδηγήθηκαν χθες στον ανακριτή Ναυπλίου, καθώς κατηγορούνται για δύο κακουργήματα και σειρά πλημμελημάτων. «Στο πλαίσιο πλάκας υπερέβη τα όρια ενδεχομένως ο πελάτης μου. Είχε τη φαλτσέτα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να κάνει κακό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Βασίλης Δελής, δικηγόρος του 17χρονου που κρατούσε τη φαλτσέτα.

Τα περιστατικά βίας δεν έχουν σταματημό, όπως επίσης και οι συλλήψεις. Το 2023 σημειώθηκαν συνολικά 6.150 συλλήψεις, όταν το 2024 οι ανήλικοι συλληφθέντες έχουν φτάσει ήδη τις 9.000, τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην έξαρση των περιστατικών. Όπως υπογράμμισε, υπάρχει μία μείωση περίπου 20% στα περιστατικά, αλλά αύξηση των συλλήψεων που φτάνει στο 50%.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Τεράστιο πρόβλημα παρουσιάζεται στην περιοχή της Γλυφάδας, όπου «έχουμε πολλά προβλήματα με 3.000-4.000 παιδιά που μαζεύονται σε πλατείες. Εκεί υπάρχει και ένστολη και χωρίς στολή παρουσία, εκεί υπάρχει διάλογος αστυνομικών με παιδιά, δημιουργούνται σχέσεις, αντλούνται πληροφορίες», υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει «να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για τους γονείς και για τα παιδιά μια ποινική διαχείριση που αρμόζει σε παιδιά. Είναι δύσκολο αυτό, να κλείσεις ένα παιδί σε αναμορφωτήριο. Όταν κάποιος παραμελεί με τρόπο επιδεικτικά ακραίο τη φροντίδα ενός παιδιού, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν συνέπειες». Πρόσθεσε: «Πολλοί γονείς μαθαίνω ότι νιώθουν και μια περηφάνια που το παιδί έχει αυτές τις ικανότητες, να δέρνει ή να κακοποιεί άλλα παιδιά. Θέλω να πω ότι όλα αυτά συνδέονται με ένα ιστορικό, με την οικογένεια, τους γονείς, την ανοχή που δείχνουν οι γονείς στην παραβατικότητα και ούτω καθεξής».

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Την ώρα που ο υπουργός έθετε θέμα τιμωρίας των γονιών, οι αστυνομικοί περνούσαν χειροπέδες στον πατέρα ενός 14χρονου μαθητή της Β΄ Γυμνασίου στον Άλιμο, ο οποίος πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να κάνει χρήση κινητού μέσα στην τάξη. Ο ανήλικος όταν του ζητήθηκε να παραδώσει το τηλέφωνό του έσπασε ένα κάδρο, ενώ ανέφερε απευθυνόμενος στην καθηγήτριά του: «Θα σου σπάσω τα μούτρα». Η πρωτοφανής αντίδραση του πατέρα ήταν σύμφωνα με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega «εντάξει, πάνω στα νεύρα του ίσως την έβρισε και αυτό. Με την καθηγήτρια τα έχω βρει, εγώ ζήτησα εκ μέρους του συγγνώμη. Δεν τρέχει τίποτε, μια κορνίζα, ένα κάδρο έσπασε. Θα τα πληρώσω εγώ».

Οι αλλαγές στην εποπτεία ανηλίκων και η ιστορία σωφρονισμού 13χρονου χάκερ

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα για γονείς που παραμελούν την εποπτεία των ανήλικων παιδιών τους προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ομολογώντας πως υπάρχουν ρωγμές στο ποινικό σύστημα. Αναφορικά με τη βίαιη επίθεση στη 14χρονη μαθήτρια στη Γλυφάδα, ο υπουργός διευκρίνισε: «Δεν είναι κενό του νόμου εδώ, απλώς αυτά που προβλέπονται δεν είναι αυτά που θα αναλογούσαν στην ποινική ευθύνη των γονιών που αφήνουν τα παιδιά τους χωρίς εποπτεία. Η ποινική αντιμετώπιση για τους γονείς που παραμελούν την επιμέλεια των παιδιών τους δεν είναι ανάλογη με το δυσάρεστο αποτέλεσμα το οποίο επέρχεται και εκεί θα παρέμβουμε». Τόνισε επίσης ότι θα έπρεπε να υπάρχει συμβουλευτική υπηρεσία για τους γονείς.

Ο Γιώργος Φλωρίδης

Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση ενός 13χρονου χάκερ, η εξυπνάδα του οποίου αξιοποιήθηκε από μεγάλες εταιρείες, στις οποίες πλέον εργάζεται: «Έχουμε πάρει ένα πρόγραμμα που αφορά παιδιά που είχαν παραβατική συμπεριφορά και είχαν δεχθεί αναμορφωτικά μέτρα. Αυτά ανέλαβαν να είναι μέντορες σε παιδιά που είναι τώρα παραβάτες. Υπήρχε ένας 13χρονος χάκερ που έσπασε όλη την κυβερνοασφάλεια των υπουργείων και, επειδή δεν είχε συναίσθηση του τι κάνει, ενημέρωνε και τα υπουργεία ότι τους έσπασε τον τάδε κώδικα».

Ο κ. Φλωρίδης εξήγησε πως ο συγκεκριμένος έφηβος πιάστηκε τελικά στο «δόκανο» των διωκτικών Αρχών: «Τον έπιασαν και πλέον είναι μέντορας! Αυτός έτυχε να πέσει σε καλούς δικαστές, οι οποίοι είδαν ότι είναι διάνοια και του έδωσαν μία δυνατότητα να εξελιχθεί. Στα 16 του λοιπόν ήρθαν οι Ισραηλινοί να τον πάρουν για τις δικές τους εταιρείες, αλλά δεν μπορούσε να πάει γιατί ήταν ανήλικος. Τώρα δουλεύει σε μια μεγάλη εταιρεία στην Ελλάδα».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι όλα ξεκινούν από την οικογένεια. «Οι γονείς που ασκούν τη σωστή φροντίδα στα παιδιά τους έχουν θετικό αποτέλεσμα. Στη συντριπτική πλειοψηφία ισχύει αυτό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δεν ασκείται η επιμέλεια και η φροντίδα που πρέπει. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που βρίσκεται σε έξαρση και άρα πρέπει να ξεκινήσουμε από τη ρίζα του. Η ρίζα του είναι η φροντίδα που πρέπει να ασκούν οι γονείς», σημείωσε ο κ. Φλωρίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «θα έπρεπε να υπάρχει συμβουλευτική υπηρεσία για τους γονείς και να έρθει ένα ποινικό σύστημα το οποίο να έχει συνέπειες για εκείνον που δεν προσέχει την οικογένειά του, ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις. Εξετάζουμε όπου υπάρχουν ρωγμές στο ποινικό μας σύστημα να τις κλείσουμε. Η αίσθηση ατιμωρησίας που υπάρχει στον κόσμο μάς έκανε να θέλουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Δεν είναι το τέλειο, έχει ρωγμές, αλλά χτίζουμε πάνω σε αυτή τη βάση».

sompolosgeorge@gmail.com