Δραματική έξαρση παρουσιάζει φέτος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η βία ανάμεσα σε ανήλικους. Ανέκαθεν, τους δύο πρώτους μήνες της κάθε νέας σχολικής χρονιάς τα κρούσματα βίας παρουσιάζουν αύξηση, ωστόσο από το 2023 και έπειτα τα περιστατικά δεν περιορίζονται στην αρχή της περιόδου, αλλά συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Το περιστατικό ωστόσο που ξάφνιασε περισσότερο από άλλα τους αστυνομικούς συνέβη μόλις πριν από ένα 24ωρο στην Ερμιόνη, όταν δύο 17χρονοι μαθητές Γ΄ Λυκείου, με μια φαλτσέτα, ξύρισαν το μουστάκι ενός 12χρονου μαθητή της Α΄ Γυμνασίου και του έκλεψαν το χαρτζιλίκι: μόλις ένα κέρμα των δύο ευρώ. Προβληματισμό και αγανάκτηση προκάλεσε πάντως δήλωση του πατέρα του βασικού κατηγορούμενου, ο οποίος είπε στους αστυνομικούς ότι όλα έγιναν «για πλάκα», ενώ πρόσθεσε: «Του γιου μου του αρέσει να ξυρίζει άλλους, ωστόσο κακώς πήρε το ξυράφι στο σχολείο». Το περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα, στο κυλικείο του σχολείου, κατά τη διάρκεια διαλείμματος.
Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Θεσσαλία αποτελούν τις περιοχές όπου καταγράφεται η πλειονότητα των περιστατικών βίας ανάμεσα σε ανήλικους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Το πρώτο 8μηνο του 2024 έχουν καταγραφεί 7.180 περιστατικά βίας ανάμεσα σε ανήλικους, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2023 είχαν σημειωθεί μόλις 4.875 περιστατικά. Το ίδιο διάστημα έγιναν 8.978 συλλήψεις ανηλίκων (κατά μέσον όρο 37 την ημέρα), ενώ έναν χρόνο πριν οι συλλήψεις ήταν 6.157.
Για τα αδικήματα του βιασμού, της ασέλγειας και της διακίνησης υλικού πορνογραφίας είχαν συλληφθεί 49 ανήλικοι το πρώτο 8μηνο του 2023, όταν την αντίστοιχη περίοδο φέτος συνελήφθησαν 93 παιδιά. Για την πρόκληση σωματικών βλαβών, το πρώτο 8μηνο του 2023 είχαν συλληφθεί 383 ανήλικοι, ενώ φέτος την ίδια περίοδο συνελήφθησαν 666.
Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων παραβατικότητας των ανηλίκων σε όλες τις περιπτώσεις σχετίζεται άμεσα με το οικογενειακό περιβάλλον, σχολιάζουν αστυνομικοί του Τμήματος Ανηλίκων, που κάθε ημέρα έρχονται αντιμέτωποι με δεκάδες νέες καταγγελίες περιπτώσεων βίας. Η κουβέντα «καλά τής έκανε», που φέρεται να εκστόμισε ο πατέρας της 16χρονης η οποία οργάνωσε διαδικτυακά το κάλεσμα για τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα, προς τον διευθυντή του σχολείου, είναι μια έκφραση που πλέον ακούγεται συχνά στα γραφεία της Ασφάλειας.
Θεμέλιος λίθος είναι η οικογένεια
Σε μια καθημερινότητα όπου όλα τα δελτία ειδήσεων βρίθουν από γεγονότα που έχουν να κάνουν με την ανήλικη βία και παραβατικότητα, καλούμαστε όλοι μας σαν ενεργά μέλη της κοινωνίας στην οποία ζούμε να αφουγκραστούμε το πρόβλημα. Τα αίτια είναι διαχρονικά. Το οικογενειακό περιβάλλον, οι συνθήκες διαβίωσης, το κοινωνικό πλαίσιο, η χρήση του διαδικτύου, τα ΜΜΕ, οι κακές συναναστροφές.
Γράφει η Λαμπρινή Μηνά
Ας μην γελιόμαστε, θεμέλιος λίθος είναι η οικογένεια, η πρώτη κοινωνία ενός παιδιού, κι εκεί πρέπει να σταθούμε. Η έλλειψη γονικής συμβουλής και επιτήρησης, λόγω βιοπάλης. Η απουσία ενός γονέα, βιώματα ενδοοικογενειακής βίας, η αντιγραφή αρνητικών προτύπων.
Και όταν το τηλέφωνο χτυπήσει για να μας ενημερώσουν για το παιδί μας, τότε, φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από εμάς! Γιατί εμείς, επειδή το δικό μας το παιδί… Σηκώνουμε τοίχους και οχυρά, και περνάμε στην επίθεση. Ο εγωισμός και η απογοήτευση σφραγίζουν μάτια και αυτιά. Εναντιωνόμαστε σε νόμους και κανόνες. Το εξιλαστήριο θύμα και πάλι το παιδί. Το παιδί μας!
Σε αυτή την εποχή που όλα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, πολλές φορές κι εμείς κάνουμε λάθη. Για το καλό όμως του παιδιού μας θα πρέπει να συνεργαστούμε με τους θεσμούς της πολιτείας, με το σχολείο, την Αστυνομία, η οποία είναι εδώ να βοηθήσει.
* Η κυρία Μηνά είναι αστυνομικός, συγγραφέας και αντιπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών
sompolosgeorge@gmail.com