Στην ενίσχυση της πρόληψης και της προληπτικής ιατρικής στην Ελλάδα, μέσω του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού για όλους τους πολίτες και τις δωρεάν επισκέψεις σε παιδίατρο, αποβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.
Με το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις» επιδιώκεται η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού με έμφαση στην πρόληψη, την υγειονομική φροντίδα για όλους και τη μείωση των ανισοτήτων. Πλέον, κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε γιατρό στην περιοχή όπου κατοικεί, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν Προσωπικοί Ιατροί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ
Εξάλλου, για πρώτη φορά δίνονται οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς, καθώς όποιος επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες -είτε της Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής είτε της Εσωτερικής Παθολογίας- θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών!
Επίσης θεσμοθετείται ο Προσωπικός Παιδίατρος σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι ανισότητες στην πρόσβαση στην Υγεία. Σε πρώτη φάση, περίπου 530.000 παιδιά θα έχουν για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση. Ταυτόχρονα, ιδρύονται 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας -ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας- στα οποία θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ. Σε αυτά θα λειτουργούν Σταθμοί Τηλεϊατρικής, ενώ στο πλαίσιο του Δικτύου Τηλεϊατρικής θα υπάρχουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, σε όποιο σημείο της χώρας και αν ζουν, οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν φροντίδα στο σπίτι με 24ωρη ιατρική παρακολούθηση. Το σχέδιο νόμου θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως και τις 8 Οκτωβρίου και ώρα 21.50.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, «με το νέο μας νομοσχέδιο που ανέβηκε σε δημόσια διαβούλευση, ενισχύουμε το κομμάτι της πρόληψης και της προληπτικής ιατρικής στη χώρα μας, μέσω του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού για όλους τους πολίτες, ενώ επεκτείνουμε ταυτόχρονα το μέτρο και στους παιδιάτρους με στόχο να καλύψουμε δωρεάν επισκέψεις για 530.000 παιδιά 0-16 ετών».
ΤΗΛΕΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ
Ο ίδιος μίλησε και για την ίδρυση 7 πανεπιστημιακών κέντρων, χαρακτηρίζοντάς την καινοτόμο ιδέα που θα αλλάξει εντελώς τον υγειονομικό χάρτη: «Του χρόνου το καλοκαίρι, στα νησιά της Ελλάδος οι πολίτες θα έχουν την επιλογή, όπου και να βρίσκονται, να έχουν πρόσβαση στην Τηλεσυμβουλευτική από το κινητό τους. Αυτό για μένα είναι μια επανάσταση στον τομέα της Υγείας που θα δώσει λύση στο αιώνιο πρόβλημα της πρόσβασης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ασθενών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές όπως τα νησιά μας και ταυτόχρονα θα οδηγήσει στο να σωθούν χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας».
Με τη σειρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θέλουμε το σύστημα να λειτουργεί πιο δίκαια και πιο αποτελεσματικά. Κάθε πολίτης να έχει τον Προσωπικό του Ιατρό, ο οποίος θα τον καθοδηγεί και θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα και την πρόληψη της υγείας του».