Σαράντα τέσσερα χρόνια αφότου οι κάτοικοι του χωριού Κάλλιο Φωκίδας εγκατέλειψαν άρον άρον την περιοχή και αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε υψόμετρο 390 μέτρων, προκειμένου να οικοδομήσουν έναν νέο οικισμό -καθώς ο παλιός «θυσιάστηκε» για την ύδρευση της πρωτεύουσας- όλο και περισσότερα βυθισμένα κτίσματα αναδύονται από τα νερά εξαιτίας της σταδιακής υποχώρησης των υδάτων της λίμνης του Μόρνου.
Λειψυδρία
Τα τελευταία χρόνια η στάθμη της τεχνητής λίμνης που τροφοδοτεί την ύδρευση της Αθήνας έχει υποχωρήσει πολλά μέτρα εξαιτίας της λειψυδρίας. Εξαιτίας αυτού, αποκαλύπτονται τα βυθισμένα εδώ και δεκαετίες κτίρια -80 στο σύνολο- με τους περίπου 60 κατοίκους του οικισμού Νέο Κάλλιο να νοσταλγούν όσα άφησαν πίσω. Ακόμα θυμούνται τον ναό της Ευαγγελίστριας που καλύφθηκε από τα νερά και μέχρι στιγμής δεν έχει φανερωθεί, καθώς και το Δημοτικό Σχολείο, που πλέον το βλέπουν να στέκει στη θέση του. «Κι όλα αυτά για ένα έργο που κάλυψε το μεγάλο πρόβλημα της πρωτεύουσας, αλλά χωρίς να αποδώσει έως σήμερα κάποιο όφελος για την περιοχή μας», αναφέρουν με παράπονο.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Καλλίου, Αποστόλης Γεροδήμος, «όταν αποκαλύπτονται τα πρώτα σπίτια, χτυπούν τα καμπανάκια της λειψυδρίας κι αν δεν βρέξει τον χειμώνα, το πρόβλημα θα γίνει πολύ μεγαλύτερο». Τα… καμπανάκια αυτά έχουν χτυπήσει καιρό τώρα, όχι μόνο στην περιοχή γύρω από τον Μόρνο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, που επηρεάζει όλα τα σημεία από τα οποία παίρνει νερό η Αττική: είτε από τον Μόρνο είτε από τον Εύηνο ποταμό είτε ακόμη από την Κωπαΐδα και την Υλίκη.
Αποθέματα
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κώστα Κουτσούμπα, «η στάθμη της λίμνης έχει πέσει 40 μέτρα από το όριο της υπερχείλισης» και, όπως υποστηρίζει, «η διαρκής ανομβρία επιταχύνει την πτώση της. Βεβαίως, τώρα δεν έχει φτάσει στην κατάσταση που είχε φτάσει το 1993, που ήταν το αποκορύφωμα». Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή, καθώς ο εφιάλτης της λειψυδρίας είναι εντονότερος από ποτέ. Τα τελευταία δύο χρόνια, η απουσία βροχοπτώσεων έχει περιορίσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα των ταμιευτήρων που τροφοδοτούν το λεκανοπέδιο της Αττικής, με την ΕΥΔΑΠ να ενεργοποιεί ήδη συμπληρωματικές πηγές.