Πρώτος στη φυλακή ο «Μισέλ» για την απάτη στον ΕΟΠΥΥ

Διακινητής των παράνομων φαρμάκων σε πιάτσες τοξικομανών ο 57χρονος Μαροκινός - Μαραθώνιες απολογίες των εγκεφάλων του κυκλώματος από χθες
15:18 - 19 Σεπτεμβρίου 2024

Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον η τύχη των εγκεφάλων του κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων η διαδικασία των απολογιών για τους 16 κατηγορούμενους της υπόθεσης.

Ο ένας μετά τον άλλον οι φερόμενοι ως εγκέφαλοι του κυκλώματος θα περάσουν το κατώφλι της 1ης τακτικής ανακρίτριας για να δώσουν εξηγήσεις για σειρά κακουργημάτων. Ήδη, χθες στην ανακρίτρια απολογήθηκαν οι πρώτοι έξι κατηγορούμενοι, με τη διαδικασία να είναι μαραθώνια και μέχρι αργά το βράδυ να έχει περάσει το κατώφλι της φυλακής ένας κατηγορούμενος.

Δικογραφία

Πρόκειται για τον «Μισέλ» από το Μαρόκο, τον άνθρωπο ο οποίος κατά τη δικογραφία διακινούσε τα παρανόμως συνταγογραφούμενα φάρμακα σε πιάτσες τοξικομανών, ενώ φέρεται να είχε επιφορτιστεί, μεταξύ άλλων, με το να βρίσκει ΑΜΚΑ ασφαλισμένων και να παρουσιάζεται, κατά περίπτωση, ως ιατρός ή βοηθός ιατρού, ανάλογα σε ποιον απευθύνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να υποστήριξε: «Αρνούμαι τις κατηγορίες. Έκανα τον διερμηνέα σε αλλοδαπούς ασθενείς. Μου έδιναν τις συνταγές και τις πήγαινα προς εκτέλεση σε φαρμακείο. Δεν ήξερα ότι ήταν παράνομες όταν τις πήγαινα στον φαρμακοποιό».

Από τους έξι κατηγορούμενους, τρεις γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους. Δύο εξ αυτών με τους όρους της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα και της εγγυοδοσίας ύψους 10.000 ευρώ. Η κατηγορούμενη γιατρός που απολογήθηκε αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους, αφού, κατά τον συνήγορό της, προσκόμισε στην ανακρίτρια στοιχεία που αποδεικνύουν νόμιμες συνταγογραφήσεις.

Σημειώνεται ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις, που είχαν κοινό παρονομαστή τη συλληφθείσα 57χρονη ιατρική επισκέπτρια και δύο φαρμακοποιούς, συνταγογραφούσαν φάρμακα πέντε συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών, ζημιώνοντας τον ΕΟΠΥΥ 3.500.000 ευρώ. Στη μία εγκληματική οργάνωση καθοδηγητικό ρόλο φέρεται πως είχε 51χρονος παθολόγος ενώ στη δεύτερη ένας 50χρονος γυναικολόγος και η καρδιολόγος σύζυγός του.

Έρευνες

Από την έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας προέκυψε ακόμη ότι κάποια σκευάσματα που συνταγογραφούσαν οι κατηγορούμενοι για τη θεραπεία της επιληψίας είχαν ως αποδέκτες τον 57χρονο «Μισέλ» τον Μαροκινό, «βοηθό» του παθολόγου, ο οποίος για κάθε εξάμηνη συνταγή που εκτελούσαν λάμβανε ως αμοιβή 40 ευρώ και 10 ευρώ για κάθε δίμηνη συνταγή φαρμάκων. Εκτός από τον Μαροκινό, φάρμακα παραλάμβαναν αλλοδαποί, οι οποίοι φαίνεται να τα διέθεταν σε κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών ή πιάτσες τοξικομανών. Σε κατάθεσή του στις αστυνομικές Αρχές μέλος του κυκλώματος αποκάλυψε για τον γυναικολόγο ότι τον είχε γνωρίσει το 2021 μέσω της 57χρονης ιατρικής επισκέπτριας. «Λόγω του γεγονότος ότι ο γυναικολόγος εργάζεται σε δημοτικό ιατρείο που επισκέπτονται κυρίως ανασφάλιστοι ασθενείς με μηδενική συμμετοχή, είχε πρόσβαση σε πολύ μεγάλο πλήθος ΑΜΚΑ».