Πρόταση για κοινό Πάσχα ορθοδόξων και καθολικών

Ο κ. Βαρθολομαίος υποστήριξε ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των χριστιανών παγκοσμίως
17:54 - 6 Σεπτεμβρίου 2024

Με αφορμή το Πάσχα του 2025, οπότε η Ορθόδοξη και η Καθολική Εκκλησία θα τιμήσουν μαζί τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης -αφού συμπίπτουν ημερολογιακά στις 20 Απριλίου-, έπεσε και πάλι στο τραπέζι η πρόταση για την καθιέρωση κοινού εορτασμού. Το Φανάρι κάνει ιστορικό άνοιγμα στο Βατικανό με σκοπό να θεσμοθετηθεί ο κοινός εορτασμός του Πάσχα από την ερχόμενη άνοιξη και στο εξής.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά το τέλος της Ι΄ Συνάξεως της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, εκφράζεται ομόφωνα η επιθυμία να καθιερωθεί κοινός εορτασμός του Πάσχα μεταξύ ορθοδόξων και ρωμαιοκαθολικών, με αφετηρία την άνοιξη του 2025. «Ἐν τῷ πνεύματι τούτῳ, ἐκφράζεται ὁμοθυμαδόν ἡ εὐχή ὁ κοινός ἑορτασμός τοῦ Πάσχα κατά τό ἑπόμενον ἔτος ὑπό τῆς Ἀνατολικῆς καί Δυτικῆς Χριστιανοσύνης νά μή ἀποτελέσῃ μίαν εὐτυχῆ ἁπλῶς σύμπτωσιν, ἀλλά τήν ἀπαρχήν τῆς καθιερώσεως κοινῆς ἡμερομηνίας διά τόν ἑορτασμόν του κατ᾽ ἔτος, συμφώνως πρός τό Πασχάλιον τῆς καθ᾽ ἡμᾶς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Κατά την ομιλία του στη Σύναξη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος έχει τονίσει ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των χριστιανών παγκοσμίως και να προωθήσει την ενότητα των Εκκλησιών, υπενθύμισε στους ιεράρχες ότι στα τέλη Μαΐου του 2025 θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια της Βιθυνίας ο επίσημος εορτασμός για τη συμπλήρωση 1.700 ετών από τη σύγκληση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. Η Σύνοδος είχε συνέλθει το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της σημερινής Τουρκίας και είχε ασχοληθεί και με το ζήτημα του κοινού εορτασμού του Πάσχα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Αξιοσημείωτο είναι ότι στον εορτασμό θα παραστεί και ο Πάπας της Ρώμης, Φραγκίσκος, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εκφράσει για πρώτη φορά την επιθυμία του για την καθιέρωση κοινού εορτασμού της μεγάλης χριστιανικής γιορτής. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι σύντομα θα γίνουν και οι απαραίτητες επαφές με την τουρκική κυβέρνηση για να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες της ιστορικής επίσκεψης του Πάπα.

Όμως το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλούς ζηλωτές αλλά και ιεράρχες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι οποίοι φοβούνται ότι η οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση της παράδοσης και των δογμάτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εξάλλου, θεωρείται βέβαιο πως στην περίπτωση που καθιερωθεί ο κοινός εορτασμός, ενδέχεται να επηρεαστεί ο παγκόσμιος τουριστικός κλάδος και κατ’ επέκταση η κοινωνική και οικονομική ζωή αρκετών κρατών. Το σίγουρο είναι ότι το ζήτημα θα συζητηθεί περαιτέρω τόσο σε επίπεδο τοπικών Εκκλησιών όσο και σε διεθνείς εκκλησιαστικούς κύκλους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ

Με αντιπροσωπεία ρωμαιοκαθολικών κληρικών και καθηγητών Πανεπιστημίου από το Τράνι της Ιταλίας συναντήθηκε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Σημειώνεται ότι προστάτης του Τράνι είναι ο άγιος Νικόλαος ο Προσκυνητής (της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας), που γεννήθηκε στο Στείρι Βοιωτίας, το οποίο επισκέφτηκε η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Mons. Leonardo D’Ascenzo, Αρχιεπίσκοπο Trani-Barletta-Bisceglie.

evapapadatou@gmail.com