Με νέους διορισμούς εκπαιδευτικών, ανακαινίσεις, ψηφιακό φροντιστήριο, διαδραστικούς πίνακες αλλά και τα κινητά στις τσάντες για τους μαθητές ανοίγουν φέτος στα σχολεία. Η χρήση της τεχνολογίας, και ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης, στην εκπαίδευση είναι το θέμα το οποίο συζητείται στο πλαίσιο της Digital Learning Week 2024, που διοργανώνει η UNESCO στο Παρίσι, με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, αναζητώντας τις βέλτιστες προσεγγίσεις, με επίκεντρο μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «πολλαπλές τεχνολογικές λύσεις υποστηρίζουν την εκπαίδευση, αλλά είναι απαραίτητο αυτό να γίνεται με σχέδιο, μέτρο και σύνεση. Η χρήση κινητού τηλεφώνου στο σχολείο αποσπά την προσοχή των μαθητών και, σύμφωνα με μελέτη της UNESCO, μπορεί να χρειαστούν έως και 20 λεπτά για να εστιάσουν ξανά σε εκείνο που μελετούσαν προηγουμένως. Αποφεύγοντας τη χρήση κινητών στο σχολείο στο Βέλγιο, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, βελτιώθηκε η απόδοση των μαθητών, και ιδίως όσων δεν βρίσκονταν στην κορυφή των επιδόσεων».
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε για την απαγόρευση της εμφάνισης των κινητών στα σχολεία ότι το μέτρο εφαρμόζεται μαζί με μία σειρά από άλλα μέτρα, καθώς υπάρχει ένας νέος κανονισμός λειτουργίας στα σχολεία, που θα τεθεί σε ισχύ με την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς. Επίσης προβλέπεται το μέτρο της μονοήμερης αποβολής από την υπουργική απόφαση, ενώ εκτός από την απλή κατοχή του κινητού υπάρχουν και πιο σκληρές περιπτώσεις, όπως εκείνη της βιντεοσκόπησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων παιδιού, και εκεί η υπουργική απόφαση προβλέπει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Οι αλλαγές που φέρνει η σχολική χρονιά 2024-25 περιλαμβάνουν τον διορισμό 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα από το 2019 έως σήμερα το διδακτικό προσωπικό να έχει ενισχυθεί με περισσότερους από 37.500 δασκάλους και καθηγητές.