Αυστηροποιείται ακόμη περισσότερο ο νόμος που αφορά τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, καθώς τα περιστατικά πληθαίνουν και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πατάξει το νοσηρό φαινόμενο, παίρνοντας πιο δραστικά μέτρα. Στο νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα προφυλάκισης ακόμα και για πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ η προσωρινή κράτηση θα είναι ο κανόνας σε ό,τι αφορά τα κακουργήματα.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
Ο μόνος λόγος που ο δράστης θα αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους θα είναι αν κριθεί αιτιολογημένα ότι το άτομο αυτό δεν θα προχωρήσει σε νέες αξιόποινες πράξεις. Μάλιστα θα μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι άμεσα από τον εισαγγελέα, με το που θα λάβει γνώση για μια καταγγελία και πριν καν ασκήσει ποινική δίωξη. Εξάλλου θα δίνεται η δυνατότητα στο θύμα να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους, τους οποίους αν παραβιάσει ο δράστης θα καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης.
Στην περίπτωση που κάποιο πλημμέλημα οδηγείται στο Αυτόφωρο, το δικαστήριο θα μπορεί να διατάξει την κράτηση του κατηγορουμένου για πέντε μέρες (από τρεις, όπως ισχύει σήμερα), αν η δίκη αναβληθεί εντός λίγων εικοσιτετραώρων. Ακόμα μία σημαντική διάταξη είναι ότι στα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας δεν θα επιτρέπεται πλέον η χορήγηση αναστολής ή η χρηματική μετατροπή της ποινής, αλλά οι δράστες θα οδηγούνται υποχρεωτικά στη φυλακή.
Αναφορικά με το θέμα των ανήλικων παιδιών, ο εισαγγελέας θα διερευνά αυτεπαγγέλτως αν πρέπει να υπάρξει αλλαγή ως προς το καθεστώς επιμέλειάς τους και πλέον ως ενδοοικογενειακή βία θα λογίζονται και οι απειλές μέσω επίμονης καταδίωξης ή παρακολούθησης μέλους της οικογένειας του θύματος.
Παράλληλα, μετά τους γιατρούς, τους ψυχολόγους και τους εκπαιδευτικούς, και άλλοι επαγγελματίες, όπως είναι οι φαρμακοποιοί και οι φυσικοθεραπευτές, θα εντάσσονται σε αυτούς που υποχρεούνται να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Από εκεί και πέρα, σε ενδεχόμενη υποτροπή του δράστη θα επιβάλλεται το ανώτερο της ποινής, ενώ με τον νέο νόμο θα απαλλάσσεται το θύμα από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει την παρουσία του απολύτως απαραίτητη, με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέτασή του, όπου είναι εφικτό.
ΠΕΡΙ «ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ»
Τέλος, προβλέπεται ο επανακαθορισμός της έννοιας του «συντρόφου». Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα αφορά τους μόνιμους συντρόφους και τα τέκνα -κοινά ή ενός εξ αυτών- στους πρώην συζύγους, στα μέρη συμφώνου συμβίωσης που έχει λυθεί, καθώς και στους πρώην μόνιμους συντρόφους.