Κόκκινο έχει χτυπήσει η ανησυχία των παραγωγών στον κάμπο της Μακεδονίας, καθώς, μετά τα παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, τώρα χτυπήθηκαν και τα δαμάσκηνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομαδιαίας καταγραφής που έγινε στις 27 Αυγούστου, οι εκτάσεις όπου εντοπίζονται τα «περίεργα» φρούτα σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 32,89%, σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, με τους παραγωγούς που έχουν ήδη προβεί στη σχετική ενυπόγραφη δήλωση να ανέρχονται σε 879, από 640 στις 20 Αυγούστου.
Πλέον, οι περιοχές που έχουν πληγεί έφτασαν τις 7 από 6. Συγκεκριμένα, τα στρέμματα με εντοπισμένα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα σε Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Λάρισα, Πέλλα, Πιερία και Φλώρινα ανέρχονται σε 14.053,6 όταν στις 20 Αυγούστου διαμορφώνονταν σε 10.574,9 στρέμματα.
Προβληματισμό για την εξέλιξη εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), Χρήστος Γιαννακάκης, σημειώνοντας ότι η διαδικασία της καταγραφής ξεκίνησε να τρέχει με πρωτοβουλία της ΕΔΟΠ από τα μέσα Ιουνίου.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «όλα δείχνουν πως πρόκειται για συνδυασμό ιών που προσβάλλει και παραμορφώνει τα πυρηνόκαρπα», ενώ ευχήθηκε να βρουν έγκαιρα οι επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) την αιτία του φαινομένου. Υπογράμμισε, πάντως, ότι δεν απειλείται η δημόσια υγεία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Πέλλα, όπου 640 καλλιεργητές έχουν δηλώσει συνολικά 11.172,6 στρέμματα με παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, στην Ημαθία 221 καλλιεργητές δήλωσαν 2.649,1 στρέμματα με χαλασμένα, στη Θεσσαλονίκη πέντε παραγωγοί διαπίστωσαν το ίδιο φαινόμενα σε 41,9 στρέμματα και εννέα στο Κιλκίς σε 140 στρέμματα. Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση με τα εντοπισμένα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα σε Λάρισα και Πιερία.