Θωρακίζεται η Αττική απέναντι στη λειψυδρία

Πώς θα καλυφθεί (χωρίς… δελτίο) το έλλειμμα περίπου 225.000.000 κ.μ. νερού τον χρόνο
19:28 - 28 Αύγουστος 2024

Την επαναλειτουργία 17 γεωτρήσεων από την ΕΥΔΑΠ, κατά κύριο λόγο στην περιοχή Μαυροσουβάλα, και την ενεργοποίηση γεωτρήσεων στον μέσο ρου του Βοιωτικού Κηφισού θέτει σε προτεραιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης λειψυδρίας που απειλεί το λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ επίσης νερό πλέον αντλείται και από την Υλίκη, που μέχρι τώρα ήταν εφεδρικός ταμιευτήρας. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, αυτές οι ενέργειες θα συνεισφέρουν περίπου 75.000.000 κυβικά μέτρα ανά έτος.

Ανομβρία – προβλέψεις

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το υδροδοτικό σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε τα αποθέματα των ταμιευτήρων να μη μειώνονται -ο ταμιευτήρας του Ευήνου μαζί με τον Μόρνο, τον Μαραθώνα και την Υλίκη αποτελούν τους τέσσερις ταμιευτήρες νερού που τροφοδοτούν την Αττική με περισσότερα από 400.000.000 κυβικά μέτρα νερό τον χρόνο. Τα τελευταία δύο έτη, όμως, λόγω της ανομβρίας τα αποθέματα μειώθηκαν από 1,158 δισ. κυβικά μέτρα στις 26/8/2022 σε 703.339.000 κυβικά μέτρα στις 26/08/2024, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 225.000.000 κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Άρα, αν συνεχιστεί η ανομβρία των περασμένων ετών, θα έχουμε ετήσιο έλλειμμα 150.000.000 κυβικά μέτρα και ένα απόθεμα που μπορεί να διαρκέσει περίπου 4 έτη. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε στενή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, έχει εδώ και καιρό καταρτίσει και υλοποιεί έναν οδικό χάρτη και θα επιλέξει τις καλύτερες λύσεις που είναι δυνατόν να υλοποιηθούν εντός της τετραετίας για τη διασφάλιση των αποθεμάτων νερού.

«Οδικός χάρτης»

Στις λύσεις αυτές περιλαμβάνονται: η μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης, η μερική εκτροπή νερού από ποταμούς που καταλήγουν στη λίμνη των Κρεμαστών, η ένταξη νέων ταμιευτήρων, η χρήση ανακυκλωμένου νερού για άρδευση και βιομηχανικές χρήσεις, καθώς και ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό, η βέλτιστη διαχείριση ομβρίων υδάτων και η αφαλάτωση, με χρήση πράσινων, ενεργειακών πόρων. Τέλος, εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες, σε μεταγενέστερο χρόνο, θα εφαρμοστούν δράσεις εξοικονόμησης.

«Σε κάθε περίπτωση, η Αττική ακόμα κι αν προκύψουν τα πλέον ακραία (ρεαλιστικά) σενάρια, με το συνδυασμό άμεσων και μεσοπρόθεσμων έργων, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μείωσης των βροχοπτώσεων, με τη βοήθεια -αν παραστεί ανάγκη- και της φθηνής ενέργειας, μέσω ανανεώσιμων πηγών, που διασφαλίζει η ταχύτατη, πράσινη, ενεργειακή μετάβαση την οποία υλοποιούμε», διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.