Δεν έχουν τελειωμό τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, παρά την εκστρατεία ενημέρωσης, αλλά και την αλλαγή επί το αυστηρότερο του πλαισίου στήριξης των κακοποιημένων γυναικών, καθώς και τη «βαρύτερη» ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων. «Έχουμε 12.459 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 7μηνο Γενάρης-Ιούλιος, ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί τα μισά, 6.797 περιστατικά. Επίσης, φέτος έχουμε 7.467 συλλήψεις, ενώ πέρυσι καταγράφηκαν 3.858 συλλήψεις», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Σκάι, υποστηρίζοντας πως ήδη 2.800 γυναίκες έχουν εγκαταστήσει τα κουμπιά πανικού, εκ των οποίων υπήρξε ενεργοποίηση σε 290 περιπτώσεις.
Παρά την εκστρατεία ενημέρωσης για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα αλλά και τις άμεσες κινητοποιήσεις των αστυνομικών, ειδικά για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι δράστες δεν αντιλαμβάνονται πως πλέον το να χτυπάς τη σύζυγο ή τη σύντροφο ή το παιδί σου επιφέρει άμεση σύλληψη. «Κάθε βράδυ, συλλαμβάνονται 60-70 κακοποιητές, ενώ σε ασφαλή καταφύγια έχουν μεταφερθεί μέχρι σήμερα 270 γυναίκες. Το 2024 έχουν κατασχεθεί 865 όπλα, ενώ πέρυσι ήταν μόνο 110», αποκάλυψε ο κ. Χρυσοχοΐδης, λέγοντας πως τα στόματα των γυναικών έχουν ανοίξει. «Υπάρχει πια εμπιστοσύνη. Έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα περίπου 55 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας. Υπάρχουν εκπαιδευμένοι αστυνομικοί», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Αύξηση στις καταγγελίες και για περιστατικά βίας ανάμεσα σε ανήλικους όμως καταγράφεται -σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός- φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά: «Φέτος έχουμε 6.389 υποθέσεις και 7.706 δράστες που κατηγορούνται για κλοπές, διαρρήξεις, ναρκωτικά, ληστείες κ.ά., ενώ πέρυσι είχαμε 4.300 υποθέσεις και 5.425 δράστες. Μόνο στην Αττική, οι προσαγωγές αυξήθηκαν κατά 692% φέτος, αφού πέρυσι είχαμε 1.170 προσαγωγές, φέτος φτάσαμε τις 9.274 προσαγωγές. Και οι συλλήψεις έχουν αυξηθεί 340%». Ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της παραβατικότητας των Ρομά, λέγοντας συγκεκριμένα: «Οι ομάδες αυτές είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν είναι μόνο αστυνομικό πρόβλημα. Θέλει πολλές δράσεις, από την ενσωμάτωση, τα επιδόματα, τα σχολεία. Αλλά έχουμε δουλειά να κάνουμε», υποστηρίζοντας πως στη Δυτική Αττική καταγράφεται βελτίωση.
ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Ο κ. Χρυσοχοΐδης εκτίμησε πως την άνοιξη του 2025 οι αστυνομικοί θα έχουν πλέον τις κάμερες σώματος, μια διαδικασία η οποία ήδη τρέχει και σύντομα η ΕΛΑΣ θα προμηθευτεί τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ αναμένεται να έχουν ξεπεραστεί και όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα για τα προσωπικά δεδομένα που κάποιες ομάδες πολιτών έχουν εγείρει. «Ασχολούμαι και προσωπικά και η κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει γρήγορα διαγωνισμός για να αποκτηθούν κάμερες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες κάμερες ιδιωτών. Οι επίσημες κάμερες θα δώσουν τη δυνατότητα να έχει ο καθένας στον νου του ότι είναι υπό επιτήρηση», σημείωσε ο υπουργός.