Ανησυχία προκαλούν οι συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στο Άγιον Όρος τις τελευταίες μέρες. Κι ενώ, στην πλειονότητά τους μέχρι χθες, η έντασή τους δεν ξεπερνούσε τα 4 Ρίχτερ, το μεσημέρι της Δευτέρας δύο σεισμοί, μέσα σε διάστημα μόλις 15 λεπτών, ενέτειναν τον φόβο στη μοναστική κοινότητα του Άθω, με τον πρώτο μεγέθους 4,1 Ρίχτερ να καταγράφεται στις 16.24 και τον δεύτερο, λίγο μεγαλύτερο, στα 4,2 Ρίχτερ να σημειώνεται στις 16.39.
Το επίκεντρο της πρώτης δόνησης εντοπίστηκε 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τις Καρυές του Αγίου Όρους και το εστιακό βάθος ήταν στα 14,1 χιλιόμετρα. Η δεύτερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε σχεδόν στην ίδια περιοχή, με επίκεντρο 11 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Ουρανούπολης, σε εστιακό βάθος 15 χιλιομέτρων. Οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται καθημερινά ξεκίνησαν στις 7 Αυγούστου με τη μεγαλύτερη (έως χθες) να έχει μέγεθος 3,7 βαθμών και τη μικρότερη 3 βαθμών, ενώ το επίκεντρο βρίσκεται ανάμεσα σε Καρυές και Ουρανούπολη. Την Κυριακή μάλιστα έγιναν τρεις σεισμοί μεγέθους 3,1, 3,2 και 3,6 Ρίχτερ.
«Το επίκεντρο εντοπίζεται στο ίδιο σημείο. Αρχικά, με μια πρώτη ματιά, φαίνεται πως πρόκειται για σμηνοσειρά, δηλαδή πιθανόν να μην εξελιχθεί σε μεγάλο σεισμό, ούτως ή άλλως η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που έγινε στην ίδια περιοχή ήταν μεγέθους 4,6 και καταγράφηκε το 1979», εξήγησε στο GRTimes, η διδάκτωρ Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Δέσποινα Κεμεντζετζίδου.
Σύμφωνα με την ίδια, καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι «τα μεγέθη των σεισμών παραμένουν παρόμοια. Παρακολουθούμε τη σεισμική δραστηριότητα όπως εξελίσσεται, δεν φαίνεται κάτι ιδιαίτερο προς το παρόν, αλλά περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας». Όπως εξήγησε η διδάκτωρ του ΑΠΘ, «προφανώς και έχει ενεργοποιηθεί ένα μικρό ρήγμα, το οποίο δεν το έχουμε καταγεγραμμένο, δεν ξέρουμε σε τι οφείλεται, αλλά, αν είναι μικρό το ρήγμα, θα δίνει αυτά τα μεγέθη. Στην περιοχή δεν έχουμε μεγάλους σεισμούς, εκτός από τον σεισμό της Ιερισσού που έγινε το 1932, μεγέθους 7,1 βαθμών, αλλά μιλάμε για άλλο σημείο του χάρτη».