«Κι όμως, είναι δυνατόν να προβλέψουμε τους σεισμούς»

«Κι όμως, είναι δυνατόν να προβλέψουμε τους σεισμούς»
16:54 - 9 Αύγουστος 2024

Μετά την κάθε σεισμική δόνηση, μικρή ή μεγάλη, κρεμόμαστε πάντα από τα χείλη των σεισμολόγων. «Ήταν ο κύριος σεισμός; Θα γίνει μεγαλύτερος;», η αγωνία όλων που όμως προσκρούει στον τοίχο της επιστημονικής απάντησης: «Δεν έχουμε μαντικές ικανότητες, αναλύουμε δεδομένα». Ωστόσο, έρευνες στην Ιταλία «δείχνουν» ότι οι κάτοικοι των σεισμογενών -κυρίως- περιοχών μπορούν να προστατευτούν. «Οι σεισμοί είναι δυνατόν να προβλεφθούν αρκετό καιρό πριν αυτοί εκδηλωθούν», συμπεραίνουν οι δύο έρευνες του Πανεπιστημίου της Πάρμας.

Βασίζονται, κυρίως, στη διαπίστωση ότι υπάρχουν ενδείξεις των σεισμών, οι οποίες μπορούν να καταγραφούν από συστήματα GPS – ενδείξεις που προκύπτουν πολύ νωρίτερα και σε μεγάλη απόσταση από τα σημεία στα οποία εκδηλώνονται μεγάλοι σεισμοί. Οι Ιταλοί ερευνητές, που δημοσίευσαν τις μελέτες τους στα επιστημονικά περιοδικά «Journal of Geophysical Research: Solid Earth» και «Scientific Reports», είχαν ως αντικείμενο δυο μεγάλους σεισμούς: της Λ’ Άκουιλα το 2009 και της επαρχίας Σιτσουάν στην Κίνα το 2008.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής Τζαμπιέρο Γιαφαλντάνο, ο οποίος υπογράφει μαζί με συναδέλφους του και τις δύο αυτές έρευνες, εξήγησε αναλυτικότερα: «Συνήθως αναζητούμε ενδείξεις των σεισμών τις ημέρες ή τους μήνες που προηγούνται των δονήσεων κοντά σε ενεργά ρήγματα. Οι έρευνές μας αποδεικνύουν ότι ο σεισμικός κύκλος (η αρχή της διαδικασίας συσσώρευσης ενέργειας η οποία ακολουθείται από σεισμό) είναι σε θέση να αλλάξει την πορεία της μετακίνησης ολόκληρων τεκτονικών πλακών. Μετακίνηση η οποία καταγράφεται, σε διάστημα ετών, από σταθμούς GPS που βρίσκονται σε απόσταση εκατοντάδων ή και χιλιάδων χιλιομέτρων από το σημείο το οποίο θα αποτελέσει στη συνέχεια το επίκεντρο του σεισμού». Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η προοπτική να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε τις ενδείξεις αυτές για την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας αποτελεί καινοτομία».