Περίπου 30-40 εκατοστά έχει υποχωρήσει η στάθμη του νερού στη λίμνη Δοϊράνη λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και της έλλειψης χιονοπτώσεων τον προηγούμενο χειμώνα αποκαλύπτοντας τον τεράστιο οικολογικό και οικονομικό κίνδυνο που παραμονεύει.
Όσο η λίμνη «στεγνώνει», απειλείται η φυσική επιβίωση ψαριών αλλά και σπάνιων πτηνών που ζουν από το σπάνιο οικολογικό περιβάλλον, καθώς και η οικονομική επιβίωση των γύρω περιοχών που έχουν επενδύσει το μέλλον τους στην τουριστική αξία του υδροβιότοπου.
Η λίμνη Δοϊράνη αποτελεί φυσικό όριο με τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του Κιλκίς, διακρίνεται για τη μοναδική φυσική της ομορφιά και προσελκύει επισκέπτες που απολαμβάνουν την ηρεμία του τοπίου και τις παραδοσιακές ψαροταβέρνες του μικρού χωριού.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διευθέτηση Ορεινών Υδάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Εμμανουλούδης, η Δοϊράνη είναι μια ρηχή λίμνη που δεν δέχεται νερά από ποταμούς, στραγγίζει μόνο τα νερά από το λιώσιμο του χιονιού. Έτσι «δεν πήρε νερά από το λιώσιμο του χιονιού, δεν πήρε νερά από τη βροχή, υπάρχει υπεράντληση από τις γύρω καλλιέργειες και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε».
Το πρόβλημα της ανομβρίας, όμως, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα απειλώντας ακόμα και το αγροτικό κεφάλαιο και τη διατροφή μας.
Στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Λάρισας, οι αγρότες ζουν το απόλυτο θέατρο του παραλόγου: οι ίδιες περιοχές που υποφέρουν ακόμη από τις συνέπειες των πλημμυρών, που έπληξαν την περιοχή τον περασμένο Σεπτέμβριο, αντιμετωπίζουν τώρα σημαντικές ελλείψεις νερού για το πότισμα καλαμποκιών και σιτηρών, βαμβακιού και βιομηχανικής ντομάτας που έχουν φυτευτεί. Μεγάλες περιοχές στην Καρδίτσα και τη Λάρισα ποτίζονται μέσω των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων που διαχειρίζονται το νερό από τη λίμνη Πλαστήρα: «Πολλές γεωτρήσεις δεν βγάζουν πλέον νερό αλλά αέρα», λένε με απόγνωση οι αγρότες της περιοχής.
nkaramanou@gmail.com