Αισιόδοξος ότι μπορεί να αποφευχθεί στο παρά πέντε η επίταξη ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε, επικοινώνησε με ιατρικούς συλλόγους σε Ξάνθη, Δράμα, Σπάρτη και άλλες περιοχές και υπάρχει διάθεση από ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν εθελοντικά στις εφημερίες: «Εάν υπάρξει συνέχεια, τότε είναι πιθανό να μην ενεργοποιήσουμε τις κυρώσεις εις βάρος γιατρών που θα αρνηθούν να εργαστούν στα νοσοκομεία», σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι. Ωστόσο, το απόγευμα από το βήμα της Βουλής εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην αποσύρει τη διάταξη. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η ρύθμιση δεν αποσύρεται», τονίζοντας ότι «θα υπάρχει εσαεί και για τον επόμενο υπουργό».
«ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ»
Αναφερόμενος στην απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να καλέσει τους γιατρούς να μη συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις από αύριο και μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, τη χαρακτήρισε «τραγική». «Πρόκειται για έναν εκβιασμό εκατομμυρίων ασθενών, οι οποίοι θα μπουν σε μεγάλη ταλαιπωρία. Η ρύθμιση έχει έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα, όπου χρειαστεί. Σε πνεύμα καλοπιστίας λέω στον Σύλλογο να μην προχωρήσει στην απόφαση, θα είναι επιζήμια για τους ασθενείς. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα κάνει κάτι τέτοιο», είπε ο υπουργός Υγείας.
Από τη δική τους πλευρά, οι γιατροί φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από αύριο 26 Ιουλίου, απέχοντας από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Υποστηρίζουν ότι η απόφαση του υπουργείου Υγείας να τους υποχρεώνει, κατά περίπτωση, σε εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία και αν αρνηθούν να τους βάζει «απαγορευτικό» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να διακόπτει τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ (στην περίπτωση συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών) μόνο «χαμένο» τον ασφαλισμένο.
Χθες, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ανέφερε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα καταστήσουν προβληματικές περιοχές της χώρας ακόμη λιγότερο ελκυστικές, ακόμη και για τον ιδιωτικό τομέα: «Εάν η διάταξη ενεργοποιηθεί, τότε θα γίνει το απόλυτο blackout», σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα των ελλείψεων αφορά 12 μήνες και όχι τρεις. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα δώσει σήμερα έκτακτη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η στάση της ιατρικής κοινότητας απέναντι στις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την επίταξη ιδιωτών γιατρών και την άρση της συνταγογράφησης».