Φονικό βακτήριο «νίκησε» τη σεφ Ντέμη

Σοκ στο πανελλήνιο από τον θάνατο, έπειτα από τριήμερη μάχη στο νοσοκομείο, της 39χρονης πρώην παίκτριας του «MasterChef»
17:11 - 23 Ιουλίου 2024

Ο θάνατός της ήρθε έτσι ξαφνικά, σε λιγότερες από τρεις μέρες, σοκάροντας το πανελλήνιο. Ένα βακτήριο ήταν η αιτία που το νήμα της ζωής της σεφ Ντέμης Γεωργίου κόπηκε απότομα. Υπέστη σηπτικό σοκ από βαριά λοίμωξη στην Πάρο, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα -όταν την παρέλαβε το ΕΚΑΒ βρισκόταν σε κώμα-, παρέμεινε διασωληνωμένη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και χθες «έφυγε».

Η Ντέμη Γεωργίου στο «Master Chef»

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Ήταν μόλις 39 ετών το κορίτσι που συστήθηκε στο πανελλήνιο από το «MasterChef» το 2020 και που τον Σεπτέμβριο ετοιμαζόταν να παντρευτεί. Πριν από δύο εβδομάδες, με την αγαπημένη της, Μαριαλένα Ξηρομερίτη, συζητούσαν στη Νάουσα (της Πάρου) λεπτομέρειες για τον γάμο τους. Είχαν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, είχαν ανοίξει μαζί το vegan εστιατόριο «Eight8», ενώ σχεδίαζαν να φτάσουν στην παραλία για τον γάμο με τζετ σκι. Όμως, η μοίρα είχε άλλη γνώμη. Η, δε, τραγική ειρωνεία είναι πως -ενώ κατέρρεε- στην Αθήνα η οικογένειά της γλεντούσε, καθώς παντρευόταν ο αδερφός της. Η Ντέμη δεν βρισκόταν στον γάμο λόγω υποχρεώσεων στο μαγαζί.

Εξαρχής ξεχώρισε τηλεοπτικά. Δεν απέκρυψε τη σεξουαλική της προτίμηση -ήταν ομοφυλόφιλη-, δεν έτρωγε κρέας ή ψάρι, ήταν οικολόγος. Και θρησκευόμενη. «Πιστεύω, έχω μεγαλώσει στην εκκλησία. Παντρεύομαι όμως με την κοπέλα μου στην εκκλησία; Όχι. Πού είναι η ισότητα; Δεν θλίβομαι, απογοητεύομαι για ένα… μισό νομοσχέδιο», έλεγε, όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους ομόφυλους: «Δεν θέλω να πάω σε δημαρχείο, θέλω εκκλησάκι», συνέχιζε η Δήμητρα (όπως βαφτίστηκε).

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

«Παρά τις δυσκολίες που περνάει για την επιλογή της να είμαστε παντρεμένες, είναι εδώ, με στηρίζει», έλεγε στην οντισιόν της στο «MasterChef» για την τότε σύζυγό της, Άλκηστη Αλεξανδράτου. Υπήρξε όμως και θύμα βίας από προηγούμενη σχέση της. Κάτι που επίσης δεν απέκρυψε.

Το 2022 δήλωνε στο «Πρωινό»: «Είχα για χρόνια κακοποιητική σχέση και ήταν έτσι από την αρχή. Όμως, το μεγάλο κακό έγινε μία φορά. Τότε ένιωσα ότι ή θα ζήσω ή θα πεθάνω. Αν δεν έφτανα στο νοσοκομείο, δεν ξέρω πώς θα έβγαινα από όλο αυτό. Άνθρωποι που δεν έχουν βιώσει κακοποίηση, λένε “μα καλά, χαζή είναι και κάθεται;”, αλλά δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται. Εκεί που ο άλλος είναι κακοποιητικός, μετά ξαφνικά σε προσέχει, σε στηρίζει. Κάτι συμβαίνει και δεν μπορείς να βγεις», υποστήριζε, επιχειρώντας να εξηγήσει την αιτία που δεν μπορούσε να φρενάρει αυτή την τοξική, άκρως προβληματική σχέση. Και τελικά τώρα, δρομολογώντας τον δεύτερο γάμο της, «έφυγε». Χωρίς να παίρνει «τίποτα στα σοβαρά»; Αυτό πάντως ήταν το μότο της. Και το υπέγραφε ως «Κριός».

Η λοίμωξη που έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής της

Βακτηριακή λοίμωξη είναι η νόσος που προέρχεται από βακτήρια που συνυπάρχουν ποικιλοτρόπως με τον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορούν να κάνουν αποικίες στην επιφάνεια του σώματος, προσφέροντας διάφορα οφέλη, όμως έχουν και την ιδιότητα να δημιουργήσουν παρασιτική σχέση με τον οργανισμό του ανθρώπου. Η εξάπλωση γίνεται με διάφορους τρόπους, αλλά ο πρώτος παράγοντας μετάδοσης είναι η άμεση επαφή με μολυσμένο άτομο ή επιφάνεια που έχει επικίνδυνα βακτήρια. Μάλιστα, φορείς είναι τα τσιμπούρια, οι ψύλλοι και τα κουνούπια, ενώ κάποια από τα επικίνδυνα βακτήρια είναι του κοκίτη, της φυματίωσης, του στρεπτόκοκκου και της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Ένας ακόμα τρόπος εξάπλωσης είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων (για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να μολυνθεί με σαλμονέλα από όχι καλά μαγειρεμένο κρέας) και η κατάποση μολυσμένου νερού. Τα κοψίματα στο δέρμα, οι γρατζουνιές ή οι χειρουργικές τομές μπορούν να γίνουν η είσοδος στο σώμα για βακτήρια.

Μερικά από τα συμπτώματα που μαρτυρούν ότι κάποιος έχει προσβληθεί από βακτηριακή λοίμωξη είναι το αίσθημα κούρασης, ο πυρετός, οι πρησμένοι λεμφαδένες στον λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα, τα γαστρεντερικά προβλήματα όπως η ναυτία ή ο έμετος, ο πονοκέφαλος, ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός και η λιποθυμία. Τα συμπτώματα ενδεχομένως να αναγκάσουν τους ασθενείς να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην περίπτωση που δεν μπορούν να διατηρήσουν την οξυγόνωση, την αρτηριακή πίεση ή έχουν σοβαρή βλάβη στα όργανα. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει σηψαιμία κι έτσι απαιτείται άμεση εισαγωγή στη ΜΕΘ. Η σήψη έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των ιστών, της ανεπάρκειας οργάνων και του θανάτου.

Πάντως, οι βακτηριακές λοιμώξεις στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, τα οποία δρουν αποτελεσματικά εξολοθρεύοντας τα βακτήρια και εμποδίζοντας την αναπαραγωγή τους. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από βακτηριακή λοίμωξη είναι αυτά που πάσχουν από διαβήτη, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα μικρά παιδιά και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.