Υπό πολιορκία και πάλι η Μονή Εσφιγμένου

Επιχείρηση «έξωσης των καταληψιών» ετοιμάζει η Αστυνομία - «Θα υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου, θα γίνουν εγκλήματα», απαντούν οι μοναχοί
18:48 - 22 Ιουλίου 2024

Καζάνι που βράζει θυμίζει το Άγιον Όρος, με τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου να βρίσκονται υπ’ ατμόν, μετά το έγγραφο που έστειλε η ΕΛ.ΑΣ. ότι πρόκειται να προχωρήσει σε επιχείρηση έξωσης. Ανάστατοι οι καλόγεροι δηλώνουν πως θα υπερασπιστούν το μοναστήρι «μέχρι θανάτου».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Την περασμένη Τρίτη, ο Αστυνομικός Σταθμός Καρυών έστειλε ένα έγγραφο προς την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους με το οποίο ζητάει άδεια για να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση έξωσης σε χώρους του Άθω, με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και βαρέων οχημάτων, μετά από αίτημα που υπέβαλε δικαστικός επιμελητής. Αυτό ήταν αρκετό για να σηκώσει θύελλα αντιδράσεων και να κινητοποιήσει τους 118 μοναχούς της ιστορικής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, οι οποίοι ζουν δεκαετίες τώρα εκεί, όπως αναφέρει το thesstoday. Πρόκειται για γέροντες οι οποίοι από το 1972 διατηρούν σκληρή στάση απέναντι στην ηγεσία της Ορθοδοξίας και έχουν διακόψει επαφές με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διαφωνώντας για τις συναντήσεις με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Από τότε, στο μοναστήρι κυματίζει το λάβαρο «Ορθοδοξία ή θάνατος».

Η «ιερή κόντρα» κρατάει από το 2002, όταν η παλιά αδελφότητα κηρύχτηκε «παράνομη» και για την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ οι γέροντες της Μονής Εσφιγμένου χαρακτηρίζονται καταληψίες και τους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν το μοναστήρι. Εξάλλου, έχουν αποκλειστεί από τους κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες αναγνωρίζει επίσημα ως νόμιμη τη νέα αδελφότητα της Εσφιγμένου, που εδρεύει στις Καρυές, αφαιρώντας κάθε δικαίωμα ή προνόμιο από τα παλιά μέλη.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ

Πάντως, οι μοναχοί είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω, με τον γέροντα Μεθόδιο (έναν από τους καταδικασθέντες για τα επεισόδια του 2013, όταν σημειώθηκαν ρίψεις μολότοφ σε δικαστικούς επιμελητές!) να ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση αστυνομικής επιχείρησης δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια: «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου, εδώ είναι η πνευματική μας πατρίδα (…) Μας απαγορεύουν να βγούμε από το μοναστήρι να πάμε να πάρουμε τρόφιμα. Κουβαλάμε πράγματα στην πλάτη και περπατάμε 1,5 χιλιόμετρο. Προς Θεού, πού βρισκόμαστε;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Άμα οι αστυνομικοί με τραβάνε και με σέρνουν, θα κάτσουν οι μοναχοί με δεμένα τα χέρια; Ή, αν δουν κάποιον αξιωματικό να χτυπά κάποιον μοναχό, θα καθίσουν οι πατέρες να τους βλέπουν; Θα γίνουν εγκλήματα, και αυτά τα παρακινούν οι μοναχοί αυτοί που δεν έχουν σκοπό».

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες το πρωί υποστηρικτές της Ιεράς Μονής που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής προσέφεραν τρόφιμα για τους μοναχούς για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Ο κόσμος μάς στηρίζει πάρα πολύ και το μήνυμά μου που δίνω, είναι: να μείνουμε Έλληνες και Ορθόδοξοι και να επιστρέψουμε στα ήθη και στα έθιμά μας», κατέληξε ο γέροντας Μεθόδιος.

Η ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΥΣΑΥΡΟΙ

Πλούσιος είναι ο θησαυρός που κρύβεται στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου. Σε αυτόν περιλαμβάνονται λείψανα αγίων, ο σταυρός της Πουλχερίας κι ένα μεγάλο κομμάτι από τη σκηνή του Μεγάλου Ναπολέοντα από την εκστρατεία του στην Αίγυπτο, η οποία -κατά την ετήσια πανήγυρη της Μονής- απλώνεται ως παραπέτασμα στην είσοδο του κυρίως Ναού από τη Λιτή (Βασιλική Πύλη). Πρόκειται για ύφασμα από το περίφημο ταπητουργείο των Γοβελίνων (Γκομπλέν-Gobelins) στο Παρίσι, αριστούργημα υφαντουργίας και χρυσοποικιλτικής του ΙΗ΄ αιώνα.

Από τα κειμήλια της μονής πολλά φυλάσσονται στο σκευοφυλάκιό της, που στεγάζεται μαζί με τη βιβλιοθήκη -περιέχει 372 χειρόγραφα και περισσότερα από 8.000 έντυπα- πάνω από τον νάρθηκα του καθολικού. Εκεί υπάρχουν εγκόλπια, λειτουργικά σκεύη, χρυσοκέντητα άμφια και ασημένια σκεύη που κατασκευάστηκαν -τα περισσότερα- στη Βλαχία και στη Βιέννη. Στο σκευοφυλάκιο της μονής, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, υπάρχει επίσης επιτραχήλιο του Πέτρου Βοεβόδα του 1537, όπου διακρίνονται οι αγιογραφικοί τύποι του Χριστού, της Θεομήτορος, του Προδρόμου και Αποστόλων. Στους ανεκτίμητους θησαυρούς συμπεριλαμβάνεται και το Άγιο Ποτήριο από αλάβαστρο ύψους 28 εκ., επιχρυσωμένο εσωτερικά, και άλλο ένα επίχρυσο Άγιο Ποτήριο που κατασκευάστηκε στη Ρωσία το 1858 και απεικονίζει δέσμες από στάχυα και κλήμα αμπελιού, που συμβολίζουν τον Άγιον Άρτο και Οίνο της Θείας Κοινωνίας.

Υπάρχει, επίσης, σταυρός σκαλισμένος σε ξύλο, τοποθετημένος παλιότερα στην Αγία Τράπεζα, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1662. Επίσης, βρίσκονται δύο άλλοι σταυροί με διαμάντια, κατασκευής των ετών 1858 και 1872, κι ένας τέταρτος, μεγάλος ασημένιος και επίχρυσος, που είναι τοποθετημένος πίσω από την Αγία Τράπεζα. Στο παλιό ηγουμενείο υπάρχουν εικόνες, χρυσόβουλλα, μολυβδόβουλλα, σιγίλλια και άλλα ιστορικά και ανεκτίμητης αξίας έγγραφα.

evapapadatou@gmail.com