Κέντρα Φυσικού Τοκετού για να σταματήσουν οι καισαρικές και η αναισθησία

20:02 - 18 Ιουλίου 2024

Στην ίδρυση Κέντρων Φυσικού Τοκετού στην Ελλάδα προκειμένου να σταματήσουν οι γέννες με άσκοπες καισαρικές τομές προχωράει το υπουργείο Υγείας. Εκεί, οι έγκυες θα μπορούν να γεννούν με τη βοήθεια μαιών, αλλά χωρίς επισκληρίδιο ή άλλου είδους αναισθησία.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε απόφαση για τη λειτουργία που θα έχουν τα Κέντρα Φυσικού Τοκετού, τα οποία θα δημιουργηθούν σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία υπό την προϋπόθεση ότι αυτά διαθέτουν Μαιευτικό-Γυναικολογικό Τμήμα ή Τμήμα Μαιευτικών Επεμβάσεων. Οι ιδιωτικοί φορείς θα μπορούν να δημιουργήσουν ανεξάρτητα κέντρα, αν εποπτεύονται από την κατά τόπον αρμόδια Περιφέρεια και διασυνδέονται με τα δημόσια νοσοκομεία ή τις ιδιωτικές κλινικές.

Στα συγκεκριμένα κέντρα θα μπορούν θα γίνονται δεκτές έγκυες έπειτα από αίτησή τους και αφού η κατάστασή τους έχει αξιολογηθεί από μαιευτική ομάδα και φυσικά από μαιευτήρα-γυναικολόγο. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, κατατάσσονται σε κατηγορίες κινδύνου: χαμηλός, πιθανός και υψηλός. Στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου εμπίπτουν οι έγκυες όπου το Κέντρο Φυσικού Τοκετού ενδείκνυνται και αποτελεί ασφαλή επιλογή για τη φροντίδα τους. Στην κατηγορία πιθανού κινδύνου ανήκουν οι έγκυες όπου κρίνεται απαραίτητη, πριν από την εισαγωγή τους σε Κέντρο Φυσικού Τοκετού, η αξιολόγησή τους. Τέλος, στην κατηγορία υψηλού κινδύνου εμπίπτουν οι ετοιμόγεννες στις οποίες για λόγους υγείας αντενδείκνυνται η εισαγωγή ή η παραμονή τους στο κέντρο και ο τοκετός θα πρέπει να γίνει σε αίθουσες τοκετών οργανωμένου νοσοκομείου ή κλινικής.

Σημειώνεται ότι τα Κέντρα Φυσικού Τοκετού οργανώνονται και λειτουργούν με βάση το Μαιοκεντρικό Μοντέλο Φροντίδας. Όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, ο μαιευτής ή η μαία αποτελούν τον κύριο επαγγελματία Υγείας που έχει την ευθύνη, με βάση τις σύγχρονες γνώσεις και διεθνείς προδιαγραφές επί των ζητημάτων φυσικού (μη παρεμβατικού) τοκετού, για τον προγραμματισμό της εισαγωγής, την οργάνωση και την παροχή προς την έγκυο προγεννητικής ενημέρωσης. Στα συγκεκριμένα κέντρα εφαρμόζονται αποκλειστικά πρακτικές που προσήκουν στον ανεπίπλεκτο τοκετό, ενώ δεν παρέχεται επισκληρίδιος ή άλλου είδους αναισθησία στις επιτόκους.

Επίσης, ο αριθμός των γυναικών σε ενεργό τοκετό που γίνονται δεκτές σε δωμάτια, σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των δωματίων τοκετού στο κέντρο.