Το σχολείο, η εκκλησία και η πλατεία δίνουν ζωή στο χωριό ή στο νησί. Κυρίως το σχολείο. Και η λαϊκή ρήση αποδεικνύεται και πάλι αληθής, βρίσκοντας τα τελευταία χρόνια την εφαρμογή της στην Ίμβρο. Τον Ιανουάριο του 2012, οι τουρκικές Αρχές ενέκριναν το αίτημα αδειοδότησης ελληνικού μειονοτικού σχολείου και από τότε νέα ζευγάρια αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Ίμβρο για μόνιμη εγκατάσταση, ανεβάζοντας τον πληθυσμό των Ελλήνων κατοίκων σε 700, από μόλις 200 που είχαν απογραφεί το 2000.
Επί πολλά χρόνια, το άνοιγμα των κλειστών σχολείων αποτελούσε αίτημα και όνειρο ταυτόχρονα των Ιμβρίων όπου γης. Πρωτοπόροι στη διεκδίκηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ιμβριακοί φορείς της διασποράς. Τα σχολεία λειτουργεί ο Εκπαιδευτικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ίμβρου. Έχουν Έλληνα ομογενή διευθυντή και Τούρκο υποδιευθυντή. «Η συνεργασία μας είναι άριστη», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Δημοτικού Ελληνικού Σχολείου των Αγίων Θεοδώρων, Στέλιος Μπερμπέρης, ο οποίος συμπληρώνει ότι η τουρκική γλώσσα διδάσκεται από Τούρκους εκπαιδευτικούς και η ελληνική από Έλληνες ομογενείς ή αποσπασμένους στα σχολεία από την Ελλάδα.
Το Δημοτικό Σχολείο Αγίων Θεοδώρων, από το οποίο είχε αποφοιτήσει μάλιστα και ο Πατριάρχης, επαναλειτούργησε μετά από 49 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2013. Οι πρώτοι του μαθητές ήταν μόλις τέσσερις. Το 2015 επαναλειτούργησε μαζί με Γυμνάσιο και Λύκειο, αφού προηγουμένως είχε επισκευασθεί το εγκαταλελειμμένο ελληνικό σχολείο στο χωριό Αγρίδια.
ΠΛΗΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Έτσι, η Ίμβρος απέκτησε κατά τα ισχύοντα στην Τουρκία πλήρη πρωτοβάθμια τετραετή και δευτεροβάθμια οκταετή ελληνική εκπαίδευση. «Τη χρονιά που τελείωσε πριν από λίγες μέρες, είχαμε 18 μαθητές, από τους οποίους απεφοίτησαν έξι. 30 μαθητές είχε το γυμνάσιο και το λύκειο, από το οποίο αποφοίτησαν τρεις», τόνισε ο Στέλιος Μπερμπέρης.