Επανάσταση στη μάχη με δύσκολες μορφές καρκίνου

Δοκιμάζουμε δισεκατομμύρια μόρια, ώστε να ανακαλύψουμε φάρμακα πιο ασφαλή και αποτελεσματικά και σε χρονική περίοδο αρκετά μικρότερη από το παρελθόν Άλμπερτ Μπουρλά
17:19 - 5 Ιούλιος 2024

Καινοτόμες θεραπείες και λύσεις που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν, όπως και σημαντικές εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση ακόμα και δύσκολων μορφών καρκίνου εξήγγειλε ότι θα δούμε στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του «Economist» «Αnnual Economist Government Roundtable», που διεξάγεται στην Αθήνα, ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας επεσήμανε ότι ζούμε σε μία μοναδική, ιστορική εποχή, με την έρευνα και την καινοτομία σε ταχεία ανάπτυξη, η οποία θα οδηγήσει στη «φαρμακευτική αναγέννηση» με λύσεις ακόμη και για τον καρκίνο και στην οποία η χώρα μας κατέχει ήδη αξιοθαύμαστη θέση. Ο ίδιος μάλιστα υποσχέθηκε ότι «θα δούμε καινοτόμα πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί».

Όπως αποκάλυψε ήδη, η Pfizer δοκιμάζει δισεκατομμύρια μόρια, ώστε να ανακαλύψει φάρμακα πιο ασφαλή και αποτελεσματικά και σε χρονική περίοδο αρκετά μικρότερη από το παρελθόν, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις επιστημονικές εξελίξεις και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Pfizer στον τομέα του καρκίνου, οι οποίες διπλασιάστηκαν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα δώσουν λύσεις που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά

ΕΜΒΟΛΙΑ

Η Pfizer επικεντρώνεται επίσης στην ανάπτυξη εμβολίων και αναπτύσσει και νέα εμβόλια παιδιατρικής χρήσης. Όπως είπε, στόχος είναι η ανάπτυξη εμβολίων για ασθένειες για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό και προανήγγειλε σημαντικές εξελίξεις για τον καρκίνο του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, και για κακοήθειες στο αίμα.

Αναφερόμενος στο αν ο πλανήτης είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια νέα πανδημία ο CEO της Pfizer τόνισε ότι η πρόσφατη πανδημία «μας έδειξε ότι μια υγειονομική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αντιπαράθεση και πολιτική κρίση. Αυτό κινείται σε μεγάλο βαθμό και από τη γεωπολιτική κατάσταση, που οδηγεί σε πόλωση μεταξύ των πληθυσμών. Άρα, θα έλεγα ότι δεν είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, γιατί τα συστήματα δεν έμαθαν τι συνέβη σε αυτή την πανδημία». Όπως εξήγησε, αυτό που έσωσε την ανθρωπότητα ήταν η επιστήμη στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος συνεργάστηκε με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις αρμόδιες Αρχές.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε, αν συμβεί κάτι αντίστοιχο, ο ιδιωτικός τομέας να μπορεί να παρέμβει ακόμα περισσότερο για να σώσει τον κόσμο», είπε, επισημαίνοντας και τη νέα συγκυρία, αφού υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στη βιολογία και τεχνολογία που ενισχύονται από την τεχνητή νοημοσύνη. Πρόσθεσε επίσης ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει ένα είδος «ανοσίας» στις διάφορες γεωπολιτικές κρίσεις, αφού, όπως ξεκαθάρισε, τα φάρμακα εξαιρούνται από εμπορικούς πολέμους και εμπόδια.

ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στο οικοσύστημα της καινοτομίας ο κ. Bourla είπε ότι «η Ελλάδα είναι αξιοθαύμαστη χώρα. Έχει επιστήμονες που, αν τους δοθεί η ευκαιρία, μπορούν να εργαστούν σε μεγάλα projects» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που αρχικά είχε πλάνο την ανάπτυξη ενός hub 200 εξειδικευμένων επιστημόνων και τώρα έχει ξεπεράσει τους 1.000.

«Βρήκαμε ταλαντούχους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», τόνισε με έμφαση, σημειώνοντας επίσης ότι η Ελλάδα στην ΕΕ είναι βασικός υποστηρικτής της καινοτομίας, που για τη φαρμακοβιομηχανία είναι εξαιρετικά σημαντικό. «Είναι σημαντικό να έχεις κυβερνήσεις που κατανοούν την αξία της καινοτομίας. Καταλαβαίνουν τι απαιτείται για να αναπτυχθεί η καινοτομία και ποιες είναι οι συνθήκες για να αναπτυχθεί», κατέληξε.

 

nkaramanou@gmail.com